misto.zp.ua

Спілкування: міст чи прірва?

Спілкування: міст чи прірва?

Хто б подумав, що співуче материнське слово може стати джерелом розбрату, більше того – призвідником збройного протистояння співвітчизників… Жахливий парадокс: найважливіший інструмент суспільного прогресу, покликаний єднати, а не ділити, виявився нездоланним каменем спотикання, розчахуючи нас на непримиренні табори й реально загрожуючи першоосновам спільної державності! Де ж вихід?

Між «бандерівцями» і «ватниками»

Тривале нехтування етнічно-духовними потребами, отримане у спадок від колишнього Союзу, нічому не навчило керманичів незалежної України. Як результат, різноплемінні, багатомовні співгромадяни почали ділитися не за особистими якостями (порядний чи підступний, надійний чи лицемірний), а за незалежними від власної волі – мовою, національністю, походженням (східняк-західник), свідомісними традиціями. Вибух протиборства став лише справою часу. Що нині й маємо у вигляді трагічної кримсько-донецької кризи… Її відлуння драматичними колами розходиться зусібіч. Скажімо, хіба, з’ясовуючи стосунки, придніпровці не наводять останній аргумент – брутальну, принизливу для національної гідності опонента образу? Та й є у кого «вчитися». Досить послухати радіо- і телепередачі із зони АТО: «фашисти», «бандерівці», «укри» – лунає з «того» боку; «терористи», «недолюдки», «ватники» – з нашого. Причому під цю ганебну «компліментарність» нерідко підводиться своєрідна теоретична основа. Так, якось натрапив на номер газети «Русский мир» з розлогою статтею «Украинская катастрофа» луганського публіциста Владислава Карабуліна, де на повному серйозі стверджувалася «несостоятельность изобретённой в Галиции «мови». Себто української. Чи ж приємно було вихідцю з доброго козацького роду довідатися про сеє «відкриття» щодо походження озвученої душі свого родоводу? І не від якогось закордонного недоброзичливця, а майже земляка-колеги… Зворотно – аналогічний пасаж із брошури Сергія Коваля «То яка ж мова вторинна і зіпсована?»: «Сучасна російська – це пародійне середньовічне «есперанто», штучно створене на базі русинської (української) мови і посутньо «статарщене» після того, як Московсько-Суздальські землі потрапили в залежність від Орди». На жаль, подібні «кочки зору» широко мусуються не лише газетярами, а й політиками, поглиблюючи й без того жахливу прірву між народами-сусідами, котрі просто не в змозі кудись подітися один від одного і, зрештою, приречені таки знайти спільну мову у стосунках. Інакше – ослаблення, руйнація, а то і самознищення…

Як стати цивілізованим патріотом?

Мені однаково відразлива будь-яка національно-культурна нетерпимість – стосовно братів-українців чи найнесимпатичніших «чужинців» Переконаний: нема нічого негіднішого за намагання принизити когось, а завше – цілий народ, шпетячи його найдорожчу свідомісну ідентичність – словесність. Навіть у відповідь на зворотні великодержавні закиди. Бо це, найперш, принижує себе ж: любов до рідного осереддя несумісна з упослідженням іншого, тим паче з яким спільно топчеш одну землю, ділиш один хліб. І взагалі, найбагатша, найдосконаліша, наймелодійніша – СВОЯ мова: українцеві – українська, росіянину – російська, румунові – румунська. Спробуй-но заявити, наприклад, німцеві та чукчі про «кострубатість» першого і примітивність другого засобу спілкування… Переконаний: нам конче потрібно переходити на рейки ЦИВІЛІЗОВАНОГО ПАТРІОТИЗМУ, себто такого, який, плекаючи й оберігаючи праотчу духовність, за жодних обставин не опускається до ганення чужого надбання. Адже обмацьканий жовчю камінь, пошпуренинй у двір сусіда, рикошетом відскочить на твоє обійстя. Знаменно, що такий підхід виявився неприйнятним як для процитованого російського шовініста, так і для його українського візаві-русофоба. Недарма кажуть: крайнощі завжди сходяться… А чи можна їх звести на більш конструктивній основі?

Побудуймо запорізьку Швейцарію!

Вельми повчальний досвід підказує всесвітньо відомий футуролог і економіст, бездоганний патріот України Богдан Гаврилишин. Аналізуючи у знаменитій доповіді Римському клубові «Дороговкази в майбутнє» чинні моделі державного устрою, він особливо прихильно ставиться до прикладу своєї другої Батьківщини – Швейцарії. Однією з основ її стабільності й добробуту за подібної до нашої національно-мовної строкатості, на його переконання, є те, що там «більшість задовольняє потреби меншостей. Це питання не конституції, а угоди, взаєморозуміння. Щоб підтримувати єдність, слабший має відчувати захищеність». Іншими словами, у цивілізованій поліетнічній країні гарантом прав нацменшин, у тому числі й культурних, має виступати титульний етнос. І, відповідно, першим реагувати на некоректність зі своїх лав. Тоді й «супротивній» стороні доведеться діяти аналогічним чином. Виграють же всі співгромадяни – і «свої», й «чужі». Наочне підтвердження – найтриваліше у світовій історії (сімсотрічне!) мирне співіснування таких різних швейцарців. А чим ми гірші? Зокрема, чому б у багатоетнічному Запорізькому краї не розширити свято рідної мови на інші спільноти – росіян, поляків, чехів, греків, болгар, білорусів, започаткувавши відповідні національно-культурні осередки? Не продумати можливість створення різних просвітницько-культурних форм навчання у місцях їх компактного проживання? Не налагодити зв’язки з їхніми історичними теренами? Певен: в умовах активного функціонування національного самопочуття зменшиться й число бажаючих шукати деінде «землю обітовану», а завше –подаватися в сепаратисти…

Юрій СКИБА, м. Дніпрорудне


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Мы рады видеть Вас на онлайн страницах региональной "Рациональной газеты" - теперь мы не только на прилавках и в почтовых ящиках Вашего дома, но и на Вашем мониторе. Ценность информации гарантируем!
Что такое "Рациональная газета"?
Это актуальные новости всего региона, большое количество бесплатных объявлений, свежая реклама от организаций и предпринимателей, программа передач, вакансии, погода, гороскопы, анекдоты, детская страничка, афиша, знакомства, SMS-рубрика, кулинарные рецепты, сканворды. Нужно больше? Без проблем - свяжитесь с нами и поделитесь своими идеями.
Мы с радостью выслушаем Вас!
А еще у нас проводятся постоянные акции
- Вы можете выиграть бесплатную дополнительную подписку или интересную книгу, для этого достаточно подписаться на нашу газету.

Контакты

Издатель:
Смольянинова Т.А.
Адрес:
69005, г. Запорожье, ул. Гагарина, 3/31
Наши телефоны:
(061) 220-85-54, (066) 064-51-97, (095) 598-99-47
Веб-сайт:
rgazeta.com
E-mail:
rgazeta1@ukr.net
Подписной индекс:
99249

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в