misto.zp.ua

Допомога ВПО на Запоріжжі: юридичні консультації та працевлаштування

Допомога ВПО на Запоріжжі: юридичні консультації та працевлаштування

Нещодавно у Запоріжжі пройшов Ярмарок вакансій для ВПО. У заходи взяли участь понад 200 вимушених переселенців, представники місцевої влади, Обласного Центру занятості, Ради з питань ВПО при Запорізькій ОВА, більше десятка провідних підприємств («Мотор Січ», «Запорізький абразивний комбінат», «Запоріжкокс», «Запоріжєсталь», «Запоріжтрансформатор», «Запоріжвогнетрив» та інші), а також громадські організації.

На ярмарку була змога з перших уст дізнатися про наявність вакансій у Запоріжжі, умови роботи, зарплатню, пакети соціальних послуг на підприємствах тощо. А також отримати необхідну юридичну консультацію.

Зокрема присутнім роз’яснили останні зміни у законодавстві для ВПО.

Що змінилося для ВПО з 1 березня 2024 р.

Як зазначила голова Ради з питань ВПО при Запорізькій ОВА Анастасія Перепелиця (до речі, вона сама з переселенців – вимушена була переїхати до Запоріжжя з Донеччини у 2015 р.), базова мета змін – це, окрім подовження грошових виплат найбільш вразливим категоріям ВПО, також допомога у працевлаштуванні працездатним особам, щоб вони мали змогу інтегруватися у суспільство та економічний розвиток країни.

Кому автоматично продовжать виплати

З 1 березня виплати автоматично подовжать на півроку виключно для найбільш вразливих категорій громадян:

* пенсіонерів, розмір пенсії яких станом на початок року не перевищує чотири прожиткових мінімуми (9444 грн);

* осіб з інвалідністю I та II групи;

* дітей з інвалідністю віком до 18 років;

* тяжкохворих дітей;

* дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

* батьків-вихователей та прийомних батьків.

Для інших категорій переселенців продовження виплат ще на шість місяців також можливе, однак слід звернутися до соцорганів із заявою.

Кому треба звернутися с заявою для отримання виплат

Звертатися можна сім’ям ВПО, які мають дохід нижче 9 444 грн на одну особу (раховуються доходи за три місяці перед зверненням). Заяву треба подати також:

* дітям, які прибули в нову громаду без супроводу законного представника;

* вагітним жінкам після 30-го тижня вагітності;

* людям, які втратили працездатність, але не мають права на пенсійну виплату та/або отримують соцдопомогу (за умови, що середньомісячний сукупний дохід на одну особу в такій сім’ї не перевищує 9 444 грн);

* особам працездатного віку, які не працюють і доглядають за дитиною до 14 років;

* родинам, у яких виховується троє і більше дітей до 18 років (при цьому всі діти проживають в сім’ї і не виховуються в інтернатних закладах), і вона проживає на території, де ведуться чи можливі бойові дії;

* сім’ям, які мешкають в умовно безпечних регіонах України, якщо в їхніх населених пунктах немає можливості віддати дитину до дитсадка, а навчання в школі відбувається онлайн або в змішаному форматі (офлайн та онлайн);

* сімʼям, у яких є непрацююча працездатна особа, яка на дату звернення за допомогою зареєструвалася в центрі зайнятості як безробітна або як така, що шукає роботу та у складі сімʼї є діти, які відвідують дошкільні заклади освіти або навчаються в школі/профтехучилищі/виші;

* якщо у складі родини є люди, які доглядають за особою з інвалідністю I групи, дитиною з інвалідністю до 18 років, особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, особою, яка досягла 80-річного віку, або за тяжкохворою дитиною.

Виплати після подання заяви призначатимуть ще на шість місяців.

Важливо! У зазначених випадках допомога призначатиметься на всіх осіб з числа ВПО у такій сім’ї, але інші члени родини, які не працюють, мають зареєструватися в центрі зайнятості. Якщо вони цього не зроблять, виплати припиняться через місяць.

Розмір державної допомоги переселенцям не зміниться: для дорослих – 2 тис. грн, для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тис. грн.

ВПО, які не мають права на виплати з 1 березня

Втрачають право на виплати у випадках:

* якщо придбали земельну ділянку, будинок чи квартиру на суму понад 100 тис. грн;

* якщо купили автомобіль (з дати випуску якого не минуло 5 років);

* мають власне житло на неокупованих територіях та територіях, де не ведуться бойові дії;

* купили іноземну валюту на загальну суму понад 100 тис. грн;

* мають на депозитному банківському рахунку більше ніж 100 тис. грн.

Важливою зміною у порядку виплат також є те, що особи, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, не матимуть права на отримання коштів від держави.

А ось новою категорією отримувачів виплат стануть особи, які повернулися в Україну. Але після призначення державної допомоги вони зобов’язані звернутися до центру зайнятості та протягом двох місяців працевлаштуватися. Якщо цього не зробити, виплати скасують.

Офіційно: в Запорізькій області зареєстровано 230 тисяч внутрішньо переміщених осіб, з них отримують допомогу 130 тисяч.

Також експертка Запорізького обласного центру зайнятості Яна Дубяга розповіла про можливості для отримання грантових коштів для започаткування та розвитку власного бізнесу.

Крім того, фахівчиня Управління з питань праці Запорізької міської ради Тетяна Циганок презентувала гостям місцевий проєкт з працевлаштування на комунальних підприємствах та в органах місцевого самоврядування міста Запоріжжя «є-Робота».

Слід зазначити, що Державна служба зайнятості впроваджує активні програми для ВПО. Це, зокрема, підбір роботи, започаткування власної справи шляхом участі у грантових програмах, отримання ваучера на навчання, участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру.

Особи, зацікавлені в пошуку роботи, також можуть здійснювати його самостійно на Єдиному порталі вакансій.

А роботодавці можуть скористатися програмами отримання компенсацій за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб.

За додатковою інформацією звертайтесь до Сontact-центру Запорізького обласного центру зайнятості за тел.: 0-800-33-67-28.

Світлана ШКАРУПА,
фото авторки


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Газета "МИГ" – издание с интереснейшей судьбой и историей. Первый номер ее, тогда еще "Комсомольця Запоріжжя", вышел 12 ноября 1939 года (с 1991 года "Комсомолець Запоріжжя" сменил название на "МИГ").

Все более 70-ти лет своего существования газета прошла вместе со страной, была активным участником всех этапов ее развития на пути к независимости Украины.

Журналисты газеты "МИГ" и ее дизайнеры – это профессионалы, опытные знатоки своего дела, поэтому не удивительно, что они – лауреаты многих областных, республиканских и международных конкурсов, обладатели различных стипендий. В свое время газета получила грант британского фонда WFD, грант посольства США в Украине и др.

В штате – более 50 сотрудников. Средний возраст – 38 лет. Каждый сотрудник (кроме водителей и уборщиц) имеет рабочий компьютер.

Газета имеет свою принципиальную позицию, никем не финансируется, ее владельцами издания являются сами журналисты.

С уважением,
редактор

Контакты

Адреса редакції:
69600, г. Запорожье, пр. Ленина, 152, 5-й этаж.

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в