misto.zp.ua

Крамниці в глибинці: продуктів достатньо, але ціни кусаються

Крамниці в глибинці: продуктів достатньо, але ціни кусаються

Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області спільно з представниками Нацполіціїї постійно здійснює контроль за регульованими державою цінами на об’єктах роздрібної торгівлі продовольчими товарами. І не тільки у самому Запоріжжі. Останнім часом такі заходи було проведено на території Вільнянської, Новомиколаївської, Долинської громад тощо. А нещодавно держконтроль відвідав деякі населенні пункти Широківської громади Запорізького району, а саме села Лукашеве та Малишівка. У рейді продовольчими крамницями також взяла участь кореспондентка газети «МИГ».

Завідувачка сектору контролю за регульованими цінами управління захисту прав споживачів Держпродспоживслужби в Запорізькій області Антоніна Дзигало, яка у супроводі місцевої поліції проводила цей захід, нагадала, що наразі під державне регулювання цін підпадає лише декілька видів продовольчих товарів (список було суттєво скорочено).

Згідно з постановою №650 “Про регулювання цін на окремі види продовольчих товарів та забезпечення стабільної роботи виробників продовольства в умовах воєнного стану” від 19.06.2023, встановлено граничний рівень торговельної надбавки (націнки) у розмірі не більш як десять відсотків на наступні товари вітчизняного виробництва: борошно пшеничне вищого ґатунку, молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці), курячі яйця категорії С1, птиця (тушки курячі, чверті тушки курячі), олія соняшникова рафінована, хліб житньо-пшеничний, батон.

Дотримання цих норм і перевіряв держконтроль.

Сільські жителі про “регульовані ціни” навіть не чули

За офіційними даними в Лукашевому проживає близько 1200 жителів. Зараз, напевно, навіть більше – з урахуванням переселенців, які переїхали сюди з тимчасово окупованих росіянами територій. У селі діє шість продовольчих магазинів. За словами селян, продуктів вистачає, асортимент теж достатній. Ось тільки задорого. Як зауважила одна з покупчинь, тут потрібно або ціни знижувати, або доходи піднімати. А поки що доводиться економити…

Про те, що на певні види продуктів існує обмеження торговельної надбавки, ніхто з пересічних покупців, з ким вдалося поспілкуватися, нічого не чув. А якби й чули, то навряд чи змогли б перевірити.

Продавці, як і власники магазинів, теж заявляли, що про регулювання цін не знали (хоча знати зобов’язані, якщо працюють у торговельній сфері).

Утім, більшість із них після проведення представниками держконтролю роз’яснювальної роботи та вручення інформаційних “пам’яток”, добровільно погоджувалися знизити ціни (якщо їх було завищено) до необхідного рівня, та змінювали цінники.

Але були й такі, хто категорично відмовлявся від співпраці і свідомо йшов на всілякі хитрощі, щоб приховати справжній розмір торговельної надбавки.

Магазин “Продукти” №65 Споживчого товариства “Світанок”

Торгівлю в магазині веде “ФОП Рубцова”. Єдиний документ, який вона надала, це накладна на хліб (теж оформлена на ФОП Рубцову). Однак одразу ж з’ясувалося, що ця підприємниця всього лише продавчиня і господиня тільки на папері, а насправді все вирішує голова СТ “Світанок” Ольга Величко.

Пані Величко від особистої зустрічі з представниками держконтролю відмовилася, а телефоном зауважила, що накладних ніяких немає (?!) – вони їх узагалі не зберігають. Про закупівельні ціни та торговельну надбавку теж нічого сказати не може – мовляв, не знає.

Заява відверто абсурдна – як же тоді роздрібні ціни встановлюються?

Дізнавшись про те, що накладну на хліб у магазині вже встигли пред’явити, очільниця “Світанку” попросила передати телефон своїй співробітниці і так її відчитала, так голосила, що було чутно усім навколо. Зокрема й головну установу: «Нічого їм більше не показуйте! Зрозумило?». Після цього продавчиня на очах у присутніх узяла якийсь журнал (найімовірніше, саме в ньому й була інформація про ціни та торговельну надбавку) і сховала його під прилавок. Хотіла забрати й накладну на хлібобулочні вироби, але було вже пізно.

Згідно з цією накладною, торговельна націнка на житньо-пшеничний хліб була в межах допустимої норми, а от на батони – вдвічі вища: 20 відсотків замість допустимих десяти.

Перевірити правильність встановлення роздрібних цін на інші товари зі списку КМУ було неможливо.

До слова, ліцензію на продаж алкогольних напоїв у магазині №65 оформлено не на ФОП Рубцову, яка ними торгує, навіть не на СТ “Світанок”, а на СТ “Фортуна”. Сама Рубцова пояснити, що це за “Фортуна” і чому саме на це споживче товариство оформлено ліцензію, нічого не змогла.

У принципі, зрозуміло, що все це робиться для мінімізації податків, і, можливо, тут навіть немає нічого протизаконного. Але відсутність (нібито) накладних і відмова назвати справжні торговельні надбавки щодо продуктів, ціни на які регулюються державою, викликає чимало запитань. І насамперед на них варто звернути увагу керівництву Широківської громади. Хоча б тому, що мережа магазинів СП «Світанок» – одна з найбільших на її території. Не хотілося б, щоб у всіх них торгували з порушенням закону.

МК “Салтівський”

До візиту фахівців держконтролю тут поставилися з розумінням. Зі списку товарів, ціни на які регулюються державою, у магазині були хліб, борошно та олія. Накладних на місці теж не виявилося. За словами продавчині, вони знаходяться в центральному офісі. Але вона пообіцяла, що фотокопії накладних перешлють до Держпродспоживслужби. Якщо виявиться, що торговельна надбавка перевищує граничний рівень, то ціни знизять.

Держвідвідувачі зафіксували поточні роздрібні ціни, провели роз’яснювальну роботу і залишили в магазині відповідну інформаційну “пам’ятку”.

З’ясувалося також, що продавчиня цієї торгової точки Олена мешкає в Лукашеві відносно недавно. Вона разом із донькою переїхала сюди з Краматорська Донецької області 2022 року, після початку повномасштабної війни.

– Нас прийняли дуже добре, – каже Олена. – Місцеві жителі допомогли знайти житло. Причому ми платимо тільки за комунальні послуги, за оренду грошей з нас не беруть. Також допомогли з працевлаштуванням. У Краматорську я працювала кухарем. А тут довелося освоїти нову професію – стала продавцем.

З клієнтами Олена спілкується державною мовою (це теж прописано в законі). Вона зазначила, що хоча українську мову знала зі школи, але раніше спілкувалася здебільшого лише російською, як і все її оточення. А зараз сама перейшла на українську мову. І це виявилося навіть легше, ніж вона очікувала.

Магазин “Сentre”

Тут також на частину товарів зі списку КМУ торговельна надбавка була завищена. Зокрема, на олію становила 25 відсотків, а на хліб – 15 відсотків замість десяти. Співробітниця магазину зателефонувала його власнику, і він розпорядився одразу ж знизити ціни до необхідного рівня. Так, на батон “Олександрівський” ціну знизили з 22,5 грн до 21,4 грн, “Гірчичний” – з 26 грн до 24,7, хліб “Дарницький” – з 26,3 грн до 25 тощо.

Тутешня продавчиня теж виявилася з вимушених переселенців – із села Благовіщенка, що під Енергодаром.

– Ми півроку провели в окупації, – розповіла вона, – але потім усе ж таки змогли виїхати разом із чоловіком і двома дітьми. Хоча це було непросто, бо до повномасштабного вторгнення мій чоловік був поліцейським. Приїхали в Лукашеве, бо в нас тут знайомі живуть. Згодом і чоловік, і я знайшли роботу, змогли орендувати окремий будинок з усіма зручностями. Діти відновили навчання. Загалом, усе поступово влаштувалося. Але сумуємо за своїм домом. Після нашої Перемоги обов’язково повернемося…

У магазині продуктів на вул. Молодіжній господиня накладні не приховувала. Але зауважила, що про держрегулювання цін нічого не знала. Тому й торгова надбавка вища за норму: на яйця, олію, борошно – 20 відсотків.

Проте, за її словами, навіть із такою націнкою роздрібні ціни на борошно й олію нижчі, ніж зараз на закупівлі.

– Річ у тім, що борошно й олію я закуповувала досить давно, – зазначила вона. – Їх практично не купують, тому що селянам регулярно роздають гуманітарку…

Це ж підтвердила і місцева бабуся, яка зайшла в магазин за покупками: “Без борошна і олії нас не залишають. Щомісяця видають безкоштовно”.

Ця бабуся ледь могла пересуватися і навіть насилу стояла, спершись на ящики.

– Вам що, нікому допомогти? – запитала я.

– Є кому. Але донька зараз на роботі. І взагалі, я сама люблю купувати те, що мені потрібно. А то наплутають, принесуть щось не те…

Бабуся замовила два немаленьких пакети з цибулею і… велику плитку чорного шоколаду.

– Як же ви ці пакети понесете?

– А на велосипеді повезу. На кермо сумки повішу, сама обіпруся і потихеньку йду. Ви не переймайтеся, мені не вперше!

Ось такі є незламні й позитивні жителі в Лукашеві!

Щодо цін на олію та борошно, то їх усе-таки знизили. Бо, згідно із законом, торговельна надбавка не повинна перевищувати десяти відсотків від тієї ціни, за якою проводилася закупівля. Навіть якщо вона відтоді значно зросла.

Продуктовий магазин на вул. Гагаріна

На жаль, але й тут торгові надбавки на окремі товари були завищені. Однак після роз’яснення законодавчих норм роздрібні ціни знизили, встановивши нові цінники.

Варто також зауважити, що співробітники цього магазину беруть активну участь у всеукраїнській акції “Ворогам – кришка”, тобто разом із покупцями збирають пластикові кришечки від пляшок. Волонтери їх забирають, відправляють на переробку, а виручені кошти йдуть на протезування ветеранам і на закупівлю дронів для наших бійців.

Тут також збирають благодійні внески на допомогу двом односельцям – Дмитру та Олександру (їхні будинки розташовані поруч із магазином), які воюють у лавах ЗСУ.

Підсумки рейду

Треба зазначити, що у всіх торгових точках, де побували представники держконтролю, на низку товарів зі списку КМУ торговельні надбавки були завищені. Зокрема і в єдиному продуктовому магазині під назвою “Сакура” в селі Малишівка.

Як позитивний момент можна відзначити, що у всіх магазинах (за винятком СП “Світанок”) не приховували справжній рівень торговельних надбавок на товари зі списку КМУ, визнавали свою неправоту, якщо вони перевищували допустиму норму, і відразу ж знижували ціни.

Додам також, що найближчим часом Держпродспоживслужба продовжить моніторинг цін у продовольчих магазинах Широківської громади.

Світлана ШКАРУПА,
Фото авторки


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
ПОЗИЦІЯ
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Газета "МИГ" – издание с интереснейшей судьбой и историей. Первый номер ее, тогда еще "Комсомольця Запоріжжя", вышел 12 ноября 1939 года (с 1991 года "Комсомолець Запоріжжя" сменил название на "МИГ").

Все более 70-ти лет своего существования газета прошла вместе со страной, была активным участником всех этапов ее развития на пути к независимости Украины.

Журналисты газеты "МИГ" и ее дизайнеры – это профессионалы, опытные знатоки своего дела, поэтому не удивительно, что они – лауреаты многих областных, республиканских и международных конкурсов, обладатели различных стипендий. В свое время газета получила грант британского фонда WFD, грант посольства США в Украине и др.

В штате – более 50 сотрудников. Средний возраст – 38 лет. Каждый сотрудник (кроме водителей и уборщиц) имеет рабочий компьютер.

Газета имеет свою принципиальную позицию, никем не финансируется, ее владельцами издания являются сами журналисты.

С уважением,
редактор

Контакты

Адреса редакції:
69600, г. Запорожье, пр. Ленина, 152, 5-й этаж.

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в