misto.zp.ua

Порядок проведення переобладнань і перепланувань індивідуальних жилих будинків, квартир у житлових багатоквартирних будинках, кімнат у гуртожитках в м. Бердянськ

1. Загальні положення.

1.1. Порядок проведення переобладнань і перепланувань індивідуальних жилих будинків, жилих і нежилих приміщень у житлових багатоквартирних будинках, кімнат у гуртожитках в м. Бердянськ (надалі — Порядок) розроблено на підставі ст.ст. 100, 152 Житлового кодексу Української РСР; «Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій», затверджених наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17 травня 2005 N 76;

 «Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24.01.2006 № 45; постанови Кабінету Міністрів України від 24.01.2006 № 45 «Про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 08.10.1992 №572 «Про механізм впровадження Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду»; Державних будівельних норм ДБН В.3.2-2-2009 «Житлові будинки. Реконструкція та капітальний ремонт»; ДБН А.2.2-3-2004 «Склад, порядок розробки, погодження та затвердження проектної документації для будівництва»; «Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об`єктів нерухомого майна», затвердженої наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 24.05.2001 № 127; рішень виконавчого комітету Бердянської міської ради від 19.08.2004 № 475 «Про прибудову балконів, лоджій, кухонь та погребів до існуючих багатоповерхових житлових будинків, розташованих на території міста Бердянська» та від 19.07.2011 № 389 «Про уповноваження на складання протоколів», Кодексу України про адміністративні правопорушення.

1.2. Порядок розроблено з метою:

— недопущення погіршення технічного стану житлових будинків та гуртожитків;

— недопущення порушення тривкості або руйнації несучих конструкцій житлових будинків та гуртожитків;

— недопущення погіршення цілісності і зовнішнього вигляду фасадів;

— недопущення порушення вимог протипожежної безпеки та засобів протипожежного захисту;

— додержання замовниками робіт з переобладнання і перепланування державних будівельних норм, стандартів та правил.

1.3. Цей Порядок регулює та визначає послідовність підготовки документів для прийняття відповідного рішення виконкому Бердянської міської ради.

1.4. Чинність Порядку поширюється на весь житловий фонд, що знаходяться на території міста незалежно від форм власності та балансової належності.

1.5. У цьому Порядку терміни та визначення вживаються в такому значенні:

перепланування — до елементів перепланування жилих приміщень належать: перенесення, влаштування і демонтування перегородок, комор, знесення печей та грубок, камінів, перенесення і влаштування дверних прорізів без порушення несучих конструкцій, улаштування і переустаткування тамбурів;

переобладнання — улаштування в окремих квартирах багатоквартирних будинків індивідуального опалення та іншого інженерного обладнання, перенесення нагрівальних, сантехнічних і газових приладів; влаштування і переустаткування туалетів, ванних кімнат, вентиляційних каналів;

балансоутримувач будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд (далі — балансоутримувач) — власник або юридична особа, яка за договором з власником утримує на балансі відповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавством звітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно з законом;

власник приміщення, будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд (далі — власник) — фізична або юридична особа, якій належить право володіння, користування та розпорядження приміщенням, будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд, зареєстроване в установленому законом порядку;

реконструкція — перебудова існуючих об`єктів з метою поліпшення умов проживання, експлуатації, зміни загальної і житлової площі тощо у зв’язку зі зміною геометричних розмірів, функціонального призначення, заміною окремих конструкцій, їх елементів, основних техніко-економічних показників;

проектна документація — затверджені у встановленому порядку текстові та графічні матеріали, якими визначаються містобудівні, об’ємно-планувальні, архітектурні, конструктивні, технічні, технологічні рішення, а також кошториси об’єктів будівництва.

1.6. Роботи з переобладнань і перепланувань індивідуальних жилих будинків, квартир у житлових багатоквартирних будинках, кімнат у гуртожитках (у тому числі вже виконаних до набрання чинності вказаного Порядку) можуть проводитися тільки після одержання дозволу виконавчого комітету Бердянської міської ради.

2. Порядок отримання дозволу виконавчого комітету Бердянської міської ради на проведення робіт з переобладнання і перепланування індивідуальних жилих будинків, квартир у житлових багатоквартирних будинках, кімнат у гуртожитках:

2.1. Для одержання дозволу на переобладнання і перепланування індивідуальних жилих будинків, квартир у житлових багатоквартирних будинках, кімнат у гуртожитках їх власник або уповноважена ним особа, наймач (орендар) приміщення за згодою його власника, або уповноважена за дорученням особа з додаванням копії доручення (далі — замовник), подає заяву на ім’я міського голови із проханням про надання дозволу на переобладнання і перепланування індивідуальних жилих будинків, квартир у житлових багатоквартирних будинках, кімнат у гуртожитках.

До заяви замовник додає:

— копія правовстановлюючого документа на об`єкт нерухомого майна;

— згода власників, співвласників (наймачів) на переобладнання і перепланування індивідуальних жилих будинків, квартир у житлових багатоквартирних будинках, кімнат у гуртожитках, що перебувають у їх спільній власності;

— згоду балансоутримувача житлового багатоквартирного будинку, гуртожитку;

— копію паспорта заявника (заявників);

— копію технічного паспорта на житловий будинок, квартиру, гуртожиток, виданого комунальним підприємством з технічної інвентаризації Бердянської міської ради;

— довідка балансоутримувача будинку про відсутність заборгованості з квартирної плати замовника (власника, користувача);

— проект на переобладнання і перепланування індивідуальних жилих будинків, квартир у житлових багатоквартирних будинках, кімнат у гуртожитках, виготовлений суб’єктом господарювання, що має ліцензію на виконання проектних робіт, або архітектором, який має відповідний кваліфікаційний сертифікат у відповідності до Державних будівельних норм, стандартів та правил, затверджений в установленому порядку;

— погодження відповідних підприємств, установ, організацій (у разі переобладнання індивідуального опалення та іншого інженерного обладнання, перенесення нагрівальних, сантехнічних і газових приладів, влаштування і переустаткування туалетів, ванних кімнат, вентиляційних каналів).

— копію квитанції про сплату адміністративного штрафу за виконані до набрання чинності цього Порядку переобладнання і перепланування без дозволу виконавчого комітету Бердянської міської ради, накладеного спеціалістами адміністративного відділу виконавчого комітету Бердянської міської ради, які уповноважені рішенням виконкому Бердянської міської ради від 19.07.2011 №389 на складання протоколів про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 150 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

2.2. Розгляд заяви з документами та підготовка проекту рішення здійснюється управлінням архітектури та земельних відносин виконкому Бердянської міської ради.

2.3. Розгляд заяви та прийняття рішення виконкому Бердянської міської ради про надання дозволу на переобладнання і перепланування відбувається протягом 35 робочих днів від дня реєстрації заяви.

2.4. Підставою для відмови у підготовці проекту рішення про надання дозволу виконавчого комітету Бердянської міської ради на проведення робіт з переобладнання і перепланування є:

— неподання повного пакету документів згідно з пунктом 2.1 цього Порядку;

— наявність у проекті технічних рішень, що віднесені до поняття реконструкція або потребують втручання в несучі конструкції будинку.

Після усунення недоліків особа має право знову звернутися з відповідною заявою щодо надання дозволу виконавчого комітету Бердянської міської ради на проведення робіт з переобладнання і перепланування індивідуальних жилих будинків, квартир у житлових багатоквартирних будинках, кімнат у гуртожитках.

2.5. Рішення виконкому Бердянської міської ради про надання дозволу на переобладнання і перепланування є підставою для виконання робіт з переобладнань і перепланувань індивідуальних жилих будинків, квартир у житлових багатоквартирних будинках, кімнат у гуртожитках (в тому числі вже виконаних до набрання чинності вказаного Порядку).

2.6. Виконання робіт з переобладнання і перепланування з відхиленням від затвердженого проекту забороняється.

Замовник несе відповідальність за відповідність виконаних робіт затвердженому проекту, державним будівельним нормам, стандартам та правилам.

2.7. По завершені робіт з переобладнання і перепланування замовник звертається до комунального підприємства з технічної інвентаризації Бердянської міської ради для внесення поточних змін в інвентаризаційну справу та технічний паспорт.

На підставі дозволу на переобладнання і перепланування, виданого виконавчим комітетом Бердянської міської ради, та затвердженого проекту комунальним підприємством з технічної інвентаризації здійснюється перевірка відповідності фактично виконаних робіт з переобладнання і перепланування затвердженому проекту та вносяться відповідні зміни в інвентаризаційну справу та технічний паспорт.

У разі виявлення в ході технічної інвентаризації відхилень від затвердженого проекту, роботи з переобладнання і перепланування вважаються самовільними.

3. Відповідальність за проведення робіт з переобладнання і перепланування без дозволу виконкому Бердянської міської ради або з відхиленням від затвердженого проекту:

3.1 У відповідності до статті 150 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення правил експлуатації жилих будинків, жилих приміщень та інженерного обладнання, безгосподарне їх утримання, а також самовільне переобладнання та перепланування жилих будинків і жилих приміщень, використання їх не за призначенням, псування жилих будинків, жилих приміщень, їх обладнання тягнуть за собою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження.

3.2. У разі виявлення проведення самовільних робіт з переобладнання або перепланування, або з відхиленням від затвердженого проекту документи, подані заявником для отримання дозволу виконкому Бердянської міської ради на виконання робіт з переобладнання або перепланування, або на внесення змін до інвентаризаційної справи та технічний паспорт, управлінням архітектури та земельних відносин або комунальним підприємством з технічної інвентаризації виконкому Бердянської міської ради надсилаються з супровідним листом до адміністративного відділу виконавчого комітету Бердянської міської ради для складання протоколу про адміністративне правопорушення, передбачене статтею 150 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

3.3. Власник, наймач (орендар) жилого будинку, квартири у багатоквартирному жилому будинку, кімнати у гуртожитку, що припустив самовільне переобладнання або перепланування, що призводить до порушення конструктивних елементів або засобів протипожежного захисту, зобов’язаний за свій рахунок привести це приміщення до попереднього стану.

У разі, якщо самовільне переобладнання або перепланування приводить до погіршення технічного стану жилого будинку, гуртожитку в цілому та порушуються права інших споживачів, зазначені роботи виконуються виконавцем послуг, питання відшкодування вартості цих робіт власником, наймачем (орендарем) жилого будинку, жилого чи нежилого у жилому будинку приміщення вирішується у судовому порядку.

3.4. Власник, наймач (орендар) жилого будинку, квартири у багатоквартирному жилому будинку, кімнати у гуртожитку, що припустив при проведені робіт з переобладнання або перепланування відхилень від затвердженого проекту повинен усунути виявлені відхилення.

Після усунення недоліків та після оплати штрафу за самовільно виконані роботи, власник, наймач (орендар) жилого будинку, квартири у багатоквартирному жилому будинку, кімнати у гуртожитку має право знову звернутися до комунального підприємства з технічної інвентаризації виконкому Бердянської міської ради для внесення змін до інвентаризаційної справи та технічного паспорта.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

Анна | 06.06 2012 в 05:32
Разработанный документ не принес облегчение в приватизацию комнат в общежитиях с перепланировкой, т. к. почти все перепланировки подпадают под реконструкцию. Где выход? Как малообеспеченным жильцам общежитий возможно всё узаконить с таким набором требуемых документов? Получается что приватизировать на практике нереально.

Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ
Контакты

Адрес редакции:
71112, г. Бердянск, ул. К.Маркса, 51
Директор:
Горячева Татьяна
Шеф-редактор:
Белоусов Сергей
Телефоны:
8 (06153) 7-06-67, 7-36-67
Прием частных объявлений
8 (06153) 7-24-93
Интернет-сайт:
www.delovoy.net.ua
E-mail:
delovoy[@]zp.ukrtel.net
Подписной индекс:
41633

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в