misto.zp.ua

Про перерахунки та індексції пенсійних виплат для запоріжців

Про перерахунки та індексції пенсійних виплат для запоріжців

Як розповіла очільниця Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області Світлана Жмурко, у березні було провевдено індексцію пенсійних виплат. В області в 407 336 пенсіонерів «за віком» в середньому пенсія зросла на 352 гривні, в 20 096 пенсіонерів силових відомств — на 669 гривень, в 979 осіб, які отримують пенсію по інвалідності або через захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, — на 677 грн тощо.

В цілому в результаті низки проведених перерахунків розмір середньої пенсії запоріжців підвищився на 7,6 % в порівнянні з початком року і склав понад 6000 грн.

“Перший перерахунок, який відбувся з 1 січня 2024 року і базувався на підвищенні рівня мінімальної зарплати (7100 грн), стосувався 65-річних непрацюючих пенсіонерів, які мають страховий стаж 30 років (жінки) та 35 років (чоловіки). Вдруге такий перерахунок буде з 1 квітня, оскільки згідно закону про держбюджет вчергове «виросте» рівень мінімальної зарплати (8000 грн)”, – зазначила Світлана Жмурко за повідомленням zprz.city.

Крім цього, постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2024 № 185 «Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2024 році» пенсії громадян з 1 березня проіндексовані із застосуванням коефіцієнта 1,0796.

Відповідному перерахунку підлягали усі пенсії, призначені до 31 грудня 2023 року включно.

Зазначеною постановою передбачено додаткові гарантії мінімальних пенсійних виплат, призначених за Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а саме:

– розмір пенсії непрацюючих пенсіонерів, які досягли віку 65 років, мають страховий стаж 35 років чоловіки та 30 років жінки, не може бути нижче 3370 грн;

– у пенсіонерів, яким виповнилося 80 років, мають страховий стаж 25 років чоловіки та 20 років жінки, розмір пенсійної виплати не може бути нижче 3370 грн;

– у пенсіонерів віком від 70 до 80 років, мають страховий стаж 35 років чоловіки та 30 років жінки, розмір пенсійної виплати не може бути нижче 3240 грн;

– пенсіонерам, яким виповнилося 70 років, але їх страховий стаж менше 35 років у чоловіків та 30 років у жінок, мінімальна пенсійна виплата обчислюється в розмірі, пропорційному до набутого страхового стажу, виходячи з розміру мінімальної виплати 3240 грн;

– у пенсіонерів віком до 70 років, які мають страховий стаж 35 років чоловіки та 30 років жінки, у осіб з інвалідністю І групи, розмір пенсійної виплати не може бути нижче 2980 грн;

– у інших категорій пенсіонерів, які не працюють (незалежно від віку та закону, відповідно до якого призначено пенсію), розмір пенсійної виплати та щомісячної державної адресної допомоги не може бути нижче 2725 грн.

Розмір підвищення пенсії за результатами індексації обмежений 1,5 тис. грн для всіх її отримувачів, незалежно від категорії (мінімальний розмір надбавки – 100 грн, максимальний – 1500 грн). Таке обмеження дасть змогу більш справедливо розподілити фінансовий ресурс на здійснення індексації та забезпечити підвищення пенсій для громадян, які отримують найменші виплати.

Також, з 1 березня були проіндексовані щомісячні страхові виплати для потерпілих та осіб, які мають право на щомісячні страхові виплати у разі смерті потерпілого.

Одночасно з індексацією з 1 березня здійснено перерахунок пенсій у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (2361 грн). Тож зросли мінімальні та максимальні розміри пенсій, надбавок (статусні надбавки ветеранам війни, за особливі заслуги тощо), підвищень, які базуються на прожитковому мінімумі.

Всі зазначені перерахунки Головним управлінням Пенсійного фонду України в Запорізькій області здійснені в автоматичному режимі, без звернень громадян до сервісних центрів.

Також з 1 квітня 2024 року відбудеться автоматичний перерахунок пенсій працюючих пенсіонерів (з врахуванням їх оновленого страхового стажу).


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
ПОЗИЦІЯ
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Газета "МИГ" – издание с интереснейшей судьбой и историей. Первый номер ее, тогда еще "Комсомольця Запоріжжя", вышел 12 ноября 1939 года (с 1991 года "Комсомолець Запоріжжя" сменил название на "МИГ").

Все более 70-ти лет своего существования газета прошла вместе со страной, была активным участником всех этапов ее развития на пути к независимости Украины.

Журналисты газеты "МИГ" и ее дизайнеры – это профессионалы, опытные знатоки своего дела, поэтому не удивительно, что они – лауреаты многих областных, республиканских и международных конкурсов, обладатели различных стипендий. В свое время газета получила грант британского фонда WFD, грант посольства США в Украине и др.

В штате – более 50 сотрудников. Средний возраст – 38 лет. Каждый сотрудник (кроме водителей и уборщиц) имеет рабочий компьютер.

Газета имеет свою принципиальную позицию, никем не финансируется, ее владельцами издания являются сами журналисты.

С уважением,
редактор

Контакты

Адреса редакції:
69600, г. Запорожье, пр. Ленина, 152, 5-й этаж.

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в