misto.zp.ua

У Запоріжжі прозвучало пророче слово Тараса – поетичне, мовою музики та танцю

У Запоріжжі прозвучало пророче слово Тараса – поетичне, мовою музики та танцю

Головною ж у театралізованії виставі «ПРОROCK ШЕВЧЕНКО», яку підготували Запорізький обласний академічний театр юного глядача разом із Запорізькою обласною письменницькою організацією, була мова серця.

Цей ритм стал лейтмотивом сценічного оформлення:  «кардіограму», що бриніла пульсом серця у вбранні та на екрані, відчув кожен у залі. Розчуленість єднанням, сльози, які не встигали вхоплювати та витирати жінки – у поезії, осучасненій творчими барвами кожного виконавця,  вистава створила енергетичне коло близькості, найважливішої сьогодні.

 

“Якщо плоть Шевченкова народжена кріпачкою в Моринцях на Черкащині, то його дух народжений і виплеканий Хортицькою свободою, запорізькою демократичністю, непокорою та болестями народного лицарства”,  – ці слова із далекого 1989 року нагадала голова Запорізької обласної Спілки письменників Ольга Стадніченко.  Ними відкривав Міжнародне свято «В сім’ї вольній, новій» у Запоріжжі Дмитро Павличко.

Отож коли нація опиняється під загрозою існування, люди починають звертатися до вічного, до витоків, шукаючи опори для консолідації свого народу. Для українців такою об’єднувальною силою є Тарас Григорович Шевченко.

“Спаси мене,

Спаси мою душу,

Да не скаже хитрий ворог:

«Я його подужав»”, – молився тарасовими псалмами Юрій Драненко.

Вторили йому Катерина Макоїд, Олеся Плохоткіна…

“Як умру, то поховайте”, – звучало чуваними й не чуваними поетом сучасними ритмами Петра Желєва, мелодіями – у виконанні Іллі Бабкова…
Відлунням минулого прозвучав “Мамай” Валентина Терлецького.

Полум’я танців, рухи то білих, то чорних, то червоних костюмів створювало епічний фон Тарасових віршів.

Прозвучали вірші Петра Ребра, Валентина Северинюка, Миколи Лиходіда, Вікторії Забави, Любові Геньби, Валентина Терлецького, Наталі Ігнатьєвої та інших наших поетів та поеток.

Цілісну виставу створювала кожна натхнення поезія Тараса Шевченка. Силою духу прозвучали Кобзареві слова в устах акторів та працівників театру, що перебувають нині на війні.

 

Коли ж у виконанні Олесі Плохоткіної зазвучав Тарасів  «Великий Льох»,

відчуття давньої трагедії набуло безліч історичних відблисків та відбитків у сучасності: “Бог простить:
Ми пташки-душі, а не люде!”

  “Кожен із нас транслює могутність шевченкового духу, який залізобетонно стоїть, попри горе державного масштабу. Нині образ пророка актуальний для нашого покоління особливо, але зараз він прочитується зовсім по-іншому, – сказала у своїй промові Ольга Стадніченко. –  Відкритий заново Шевченко – модерний, самобутній, волелюбний та незалежний. Його слова зараз звучать зовсім інакше, трактуються з наданням особливого значення та стовідсотковим розумінням пророцтва. Сучасний образ Кобзаря позбувся шароварщини, яку так вперто нав’язувала імперія, пробудив гордість за свою культуру та історію. Молодь популяризує модерного Тараса в мистецтві, одязі, у соцмережах”.

 

 

Підготувала Інеса АТАМАНЧУК, фото Миколи БАРИШЕВА


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Газета "МИГ" – издание с интереснейшей судьбой и историей. Первый номер ее, тогда еще "Комсомольця Запоріжжя", вышел 12 ноября 1939 года (с 1991 года "Комсомолець Запоріжжя" сменил название на "МИГ").

Все более 70-ти лет своего существования газета прошла вместе со страной, была активным участником всех этапов ее развития на пути к независимости Украины.

Журналисты газеты "МИГ" и ее дизайнеры – это профессионалы, опытные знатоки своего дела, поэтому не удивительно, что они – лауреаты многих областных, республиканских и международных конкурсов, обладатели различных стипендий. В свое время газета получила грант британского фонда WFD, грант посольства США в Украине и др.

В штате – более 50 сотрудников. Средний возраст – 38 лет. Каждый сотрудник (кроме водителей и уборщиц) имеет рабочий компьютер.

Газета имеет свою принципиальную позицию, никем не финансируется, ее владельцами издания являются сами журналисты.

С уважением,
редактор

Контакты

Адреса редакції:
69600, г. Запорожье, пр. Ленина, 152, 5-й этаж.

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в