misto.zp.ua

Запорізьким рестораторам нагадали про заборону куріння у громадських закладах

Запорізьким рестораторам нагадали про заборону куріння у громадських закладах

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області та підприємці ресторанного господарства за “круглим столом” обговорили актуальні питання антитютюнового законодавства.

Відповідно до Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» (набрав чинності 11 липня 2022 р.) у закладах ресторанного господарства забороняється куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів. Ці заборони стосуються також літніх майданчиків. Крім того, окремі “зали для курців” або “місця для куріння” у ресторанних закладах не передбачені, отже теж заборонені.

Забороняються будь-яка реклама та стимулювання продажу тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби.

Було наголошено, що у закладах має бути знак про заборону куріння і текст такого змісту: «Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!».

Спікери Головного управління Держпродспоживслужби звернули увагу на відповідальність суб’єктів господарювання за порушення антитютюновго законодавства.

Редакція закону з урахуванням змін надає Держпродспоживслужбі повноваження накладати санкції на всі суб’єкти господарювання за розміщення кальяну або куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів у місцях, передбачених законом. При цьому для закладів ресторанного господарства передбачена окрема (підвищена) відповідальність за розміщення попільничок чи кальяну або куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів у приміщеннях закладів ресторанного господарства.

Навіть якщо на момент проведення перевірки в закладі відсутнє куріння, проте розміщені попільнички або кальян, суб’єкт господарювання несе відповідальність у тому ж розмірі.

Зокрема, за порушення норм Закону України центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення, застосовує фінансові санкції до суб’єктів господарювання у разі:

– розміщення попільничок чи кальяну або куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів у приміщеннях закладів ресторанного господарства – 3 000 гривень, а в разі повторного протягом року вчинення таких порушень – 15 000 гривень;

-нерозміщення графічного знака про заборону куріння і тексту такого змісту: “Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!” – 1 000 гривень;

-реклами, стимулювання продажу та спонсорства тютюнових виробів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, електронних сигарет, заправних контейнерів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах – 30 000 гривень, а в разі повторного протягом року вчинення таких порушень – 50 000 гривень за кожен факт реклами на окремому рекламному носії або кожний окремий захід.

Ще один важливий момент. Доволі тривалий час діяв мораторій на перевирки суб’єктів господарювання. Деякі недобросовісні підприємці цим користувалися і не завжди дотримувалися законодавства. Проте вже з минулого року було відновлено позапланові перевірки із застосуванням передбачених законом санкцій. А незабаром мораторій мають повністю скасувати і відновити планові перевірки.

Для отримання консультацій щодо вимог антитютюнового законодавства звертайтеся Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області за телефоном: (+38061) 239-73-27.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
ПОЗИЦІЯ
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Газета "МИГ" – издание с интереснейшей судьбой и историей. Первый номер ее, тогда еще "Комсомольця Запоріжжя", вышел 12 ноября 1939 года (с 1991 года "Комсомолець Запоріжжя" сменил название на "МИГ").

Все более 70-ти лет своего существования газета прошла вместе со страной, была активным участником всех этапов ее развития на пути к независимости Украины.

Журналисты газеты "МИГ" и ее дизайнеры – это профессионалы, опытные знатоки своего дела, поэтому не удивительно, что они – лауреаты многих областных, республиканских и международных конкурсов, обладатели различных стипендий. В свое время газета получила грант британского фонда WFD, грант посольства США в Украине и др.

В штате – более 50 сотрудников. Средний возраст – 38 лет. Каждый сотрудник (кроме водителей и уборщиц) имеет рабочий компьютер.

Газета имеет свою принципиальную позицию, никем не финансируется, ее владельцами издания являются сами журналисты.

С уважением,
редактор

Контакты

Адреса редакції:
69600, г. Запорожье, пр. Ленина, 152, 5-й этаж.

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в