misto.zp.ua

Створено сайт пам'яті захисників Вітчизни

Створено сайт пам'яті захисників Вітчизни

Грізні події на сході нашої країни наочно довели, що лише та країна має право на існування, громадяни якої морально та фізично готові стати на її захист. Та патріотами не народжуються, ними стають.

Робоча група при Токмацькому міському об’єднаному військовому комісаріаті завершує 8-річну працю зі створення об’єднаної комп’ютерної бази даних «Красная Звезда». Вона вміщує відомості про всіх військовослужбовців Червоної Армії, загиблих в боях за визволення Токмака і Токмацького району на фронтах Великої Вітчизняної війни.

Поштовхом до цієї великомасштабної роботи стали події вже далекого 2005 року. Під час перепоховання радянських воїнів на щойно створеному Чапаївському меморіалі на Пришибських висотах з’ясувалося, що на старому похованні у цьому селі викарбувані 483 прізвища похованих там військовослужбовців, проте чотиримісячне опрацювання архівних документів виявило імена 713 загиблих.

Тільки створення єдиної комп’ютерної бази даних надало можливість позбутися розбіжностей, з’ясувати об’єктивну цифру полеглих визволителів району та токмачан. В процесі виконання розробленої програми оператори робочої групи обробили 303 джерела інформації, у тому числі 155 томів різних архівних документів на 28926 сторінках, кількість опрацьованих записів про загиблих складає 169417.

Різні почерки, чорнило, що вицвіло, стерті олівцеві записи – все роздивлялися буквально з лупою. Вивчалися також довоєнні мапи колишніх німецьких колоній на території району, німецькі мапи таборів радянських військовополонених, що також допомагало в уточненні деталей, та інші багаточисленні документи, тільки додаткових запитів у різні відомства було направлено на 2079 загиблих. Така копітка робота дозволила створити принципово нову базу даних полеглих визволителів району та токмачан.

На кожного з них заведено окрему електронну картку, в якій узагальнено всі зведені відомості про людину за різними параметрами: за місцем народження, призову, перебування у військовій частині, місцем полону та захоронення, до кожної з них додані всі існуючі на сьогодні документи з архівів військового комісаріату та архівів військових відомств. Кожен може проаналізувати самостійно наявні документи або вивчити результати роботи пошукової групи, викладені в цій картці.

Тож не дивно, що якщо в первісній базі даних нараховувалось 14170 загиблих визволителів, на сьогодні у новій базі є підтверджені документальні відомості на 21122 чоловік. Наші пошуки надали можливість додатково встановити дані на 6952 загиблих під час визволення нашого району. Під час пошукової роботи було виключено понад 900 чоловік за різними причинами, такими як: живі, загиблі в іншому місці, двійники, імена яких були на декількох братських похованнях на території району, у 1384 чоловік були знайдені неточності в написанні основних даних, підтверджено наявність необхідних документів по об’єднаній базі даних «Меморіал».

Новостворена база даних «Красная Звезда» надає реальні можливості з об’єднання, систематизації, узагальнення всієї інформації про загиблих воїнів під час Великої Вітчизняної війни на визначеній адміністративно-територіальній одиниці, створити відповідний сайт в Інтернеті, на якому родичі загиблих можуть знайти всю відповідну інформацію, обновити списки загиблих на кожному братському похованні, тобто у кожному конкретному випадку ми тепер можемо не тільки відтворити істинну долю кожного із загиблих воїнів, але й надати для всіх швидкий і безперешкодний доступ до цієї інформації.

Ця величезна робота присвячена святій справі увічнення пам’яті загиблих героїв, щоб нащадки солдатів Великої Вітчизняної війни, які живуть в різних куточках як України, так і в інших країнах, мали можливість знайти прізвища своїх предків, побачити всі архівні документи, місце поховання, могли розповісти про їхній подвиг.

Ми не можемо забути про свій обов’язок перед загиблими в тій війні. Вони захищали Батьківщину, вони захищали нас. Сьогодні ми повинні захистити їх. Тому було прийнято рішення зробити наступний крок на цьому шляху, а саме створити сайт бази даних до Дня Перемоги під назвою «Помним» та адресою pomnim.org.ua, завдяки якому вся накопичена інформація стане надбанням суспільства.

Комп’ютерна база даних «Красная Звезда» – це живий організм, який розвивається та удосконалюється. І тому я звертаюся до всіх, хто зберіг будь-які пам’ятки про свого полеглого на фронтах Великої Вітчизняної війни родича: документи, листи, посвідчення, нагороди тощо – повідомляти про них на електронну пошту Токмацького військового комісаріату: Tokmakomvk@gmail.com з метою уточнення долі загиблого та місця його поховання.

Вадим ВІТЕР


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Мы рады видеть Вас на онлайн страницах региональной "Рациональной газеты" - теперь мы не только на прилавках и в почтовых ящиках Вашего дома, но и на Вашем мониторе. Ценность информации гарантируем!
Что такое "Рациональная газета"?
Это актуальные новости всего региона, большое количество бесплатных объявлений, свежая реклама от организаций и предпринимателей, программа передач, вакансии, погода, гороскопы, анекдоты, детская страничка, афиша, знакомства, SMS-рубрика, кулинарные рецепты, сканворды. Нужно больше? Без проблем - свяжитесь с нами и поделитесь своими идеями.
Мы с радостью выслушаем Вас!
А еще у нас проводятся постоянные акции
- Вы можете выиграть бесплатную дополнительную подписку или интересную книгу, для этого достаточно подписаться на нашу газету.

Контакты

Издатель:
Смольянинова Т.А.
Адрес:
69005, г. Запорожье, ул. Гагарина, 3/31
Наши телефоны:
(061) 220-85-54, (066) 064-51-97, (095) 598-99-47
Веб-сайт:
rgazeta.com
E-mail:
rgazeta1@ukr.net
Подписной индекс:
99249

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в