От автора

Кращий музейний журнал СНД "Музеї України" пропонує ексклюзивну інформацію з життя  галузі. Міжнародні розслідування, шпигунські скандали, повернення і розшук культурних цінностей, боротьба з ворогами України - все на сторінках і на сайті!

Лента статей
Контакты

Информация о журнале:
Головний редактор:
Віктор Тригуб
Сайт:
www.museum-ukraine.org.ua
E-mail:
museum-ukraine@ukr.net
Передплатний індекс:
09829

Знайдено шаблю Мазепи і перстень Ярослава Мудрого! Дозвольте сфотографувати!

Знайдено шаблю Мазепи і перстень Ярослава Мудрого! Дозвольте сфотографувати!

У дуже далеких, і вже не секретних архівах, лежать свідчення колишніх радянських перебіжчиків, які мають важливе значення для української історії. Отримавши деякі натяки, фотографії, ми почали пошук в російських архівах, які і досі мають закриті спецхрани. І відразу опинилися в епіцентрі якихось, не дуже зрозумілих для звичайних журналістів, пригод. Не зважаючи на жорстку протидію, нашій міжнародній команді вдалося здійснити кілька важливих відкриттів.

Найрезонанснішими виявилися захопливі розшуки шаблі Мазепи, які перетворилися на повноцінний геополітичний трилер, що розгортається згідно складного сценарію російсько-американських стосунків. За кілька місяців, автори скромних журналів «Музеї України» і «Нова Січ», опублікували такий масив невідомої офіційним історикам, інформації, що знадобиться кілька років, аби то все спростувати чи підтвердити.

Які імена! Які епохи!

Ми розуміємо, що в Україні, а швидше в Росії, будуть призначені конкретні особи, яким дозволять «зробити відкриття». Ніяких комплексів з цього приводу не маємо. Нині добиваємося лише оприлюднення фотографій з закритих князівських спецхранів, для гетьманів… Для чого така надмірна секретність?

Нагадуємо.

Майже впевнено можна говорити про якусь потужну колекцію Гетьмана Івана Мазепи. Дуже старовинні речі з Візантії, книги, прикраси Київських князів, документи, потрапили до зібрання Мазепи, зберігаючись у надійному місці в Софії Київської. За скарбом приглядали двоє особливо перевірених монахів.

Саме їх, за чиїмось доносом, жахливо допитували нишпорки Петра І. Скоріш за все, хтось не витримав, показавши схованку. Але, нікого це не врятувало – знищили всіх…

Виходить, що саме тоді, до росіян потрапили чисельні прикраси Київських князів, документи (і пергамент, таблички, і БЕРЕСТЯНІ ГРАМОТИ, які, на жаль, розсипалися, залишивши по собі лише свинцеві печатки з княжими символами).

Чимало документів вціліли! Листування Ярослава та інших князів з Новгородом! Якісь документи, книги, таблички…

Вже чітко відомо, що 1979 року, Галина Брежнева, у супроводі офіцерів КГБ, серед яких був майбутній генерал КГБ, особистий охоронець Брежнєва і Горбачова, Володимир Медведєв, відвідала сховище, знайшла перстень Ярослава Мудрого і залишки скарбу Мазепи, де було чимало речей з бібліотеки!

Враховуючи те, що ми отримали дуже детальне, аж занадто, описання персня, можна припустити існування якісних фото…

Камінь дійсно великий. Квадрат. Якщо направити потужний промінь світла, видно мапу Софії. Мабуть, таємна схема. Роздивлятися треба в спеціальній лабораторії під мікроскопом. Чого, звичайно, ніхто не робив.

Сам перстень, виготовлений з чистого золота 24 каратів без лігатури. Переплавлене з римських ауерелусів та солітів. Тонка оправа. Чотири фіксатори.

Знайдено шаблю Мазепи і перстень Ярослава Мудрого! Дозвольте сфотографувати!А от камінь…

Рубінове скло. Тоді виникла мода така. Візантійська. Подрібнювали дрібні рубіни. Змішували зі склом. Плавили. Надавали певної форми. Технологія, до речі, втрачена… І як мапу туди всунули? І що саме на ній?

Існує публікація М. Розова про книги Ярослава, що лежать в бібліотеці ім. Салтикова-Щедріна. Знову Пітер! Як вони там опинилися?

Нагадую, що нам стало відомо про існування в підвалах у Санкт-Петербурзі, секретного спецхрану, де зберігається 30-50 портретів Івана Мазепи, створених зразу після Полтавської битви! Тоді царські іщейки зібрали місцевих малярів, які бачили Мазепу, змусивши їх намалювати портрети Гетьмана, аби було легше шукати. Потім, портрети зібрали, відправивши до архіву.

Коли росіяни зрозуміли, що в Україні почалося національне відродження, більшість матеріалів засекретили ще більше. Ми спробували проникнути до тих підвалів. Щось сфотографувати.  Не вийшло… Тепер ті портрети в спеціальних контейнерах під лазерною сигналізацією… Єдині «удостоєні» такої честі…

І про епопею довкола шаблі Мазепи. Викуплена в Канаді реконструкція зброї, єдина знаходиться під контролем українців. Вона вже є власністю отамана Американського козацтва Сергія Цапенка.

Після гучних пригод, які правильніше назвати повноцінним міжнародним скандалом, нам вдалося пробитися в тайники Ермітажу і сфотографувати їх екземпляр шаблі гетьмана. Результати експертизи, здійсненої зброярем з центру «Булат НВР» Володимиром Остаповичем, були невтішні. Росіяни показали нам коштовну копію, виготовлену вже після Мазепи. Це визнали керівники Ермітажу. Звичайно, під тиском фактів.

Знайдено шаблю Мазепи і перстень Ярослава Мудрого! Дозвольте сфотографувати!Ми почали штурм найзахищенішого російського музею – Оружейной палати Кремля.

Експерти і колишні офіцери спецслужб, радили нам навіть не починати процесу. Офіційно ніхто нічого не дасть. А неофіційно оминути той рівень контролю НЕМОЖЛИВО! В.Остапович залучив друзів-колекціонерів зброї. За якийсь час, ми опублікували фото ймовірної шаблі Мазепи з Кремля. Зображення отримали якимись містичними шляхами через… Житомир…

Виходить, в Москві теж є зброя з колекції Мазепи! Фото не дуже чітке. Не вдалося встановити, чи є знаменитий напис. Думки експертів розійшлися. Потрібні або детальні фото, або фахова експертиза.

А тепер уявіть, Кремль, президент Д.Медведев, прем‘єр В.Путін, Москва, шабля Мазепи і її експертиза… Щось середнє між анекдотом і ідеологічною диверсією. Між іншим, всі хто знає і розуміє – регочуть. Це єдина нормальна реакція на подібний поворот сюжету. Отримавши максимальне задоволення, ми тимчасово покинули Москву, знову повернувшись до майже рідних підвалів Пітера.

Знову перечитали геніальний наказ тов. Сталіна №2 від 1917 року.

«Артиллерийский музей:
Мортира и пушки, вывезенные 1871 – 1872 гг. из Киева;
с XVII сабля И. Мазепы с надписью «На гибель супостата в сиче дерзающему смерть. 1687», на обороте «Надежда  в Бозе, а крепость в руце – правому делу конец. Мазепа» (Ранее хранилось в Царскосельском арсенале)».

Почалося нове розслідування.

Отримали цінні свідчення. І про все дізналися.

Оригінал парадної шаблі Мазепи існує! Ймовірно під тиском, російські музейники, не повідомили нам всієї правди. Хоча, через рік, все стало на своє місце. Знаємо підвал, відділ, інвентарний номер… В принципі, якщо дуже постаратися, понести певні витрати, можна опублікувати і фото. Але, воно буде мати лише публіцистичну цінність. Ми ж хочемо отримати офіційний дозвіл. Легально зайти і сфотографувати. Нарешті перетворити легенду про шаблю Мазепи, на доконаний науковий факт. Якщо дозволять відзняти і перстень Ярослава Мудрого – то вже буде наукова сенсація світового рівня. Якщо є така прикраса, значить, збереглися і книги, грамоти, дощечки з бібліотеки Ярослава Мудрого! Їх треба шукати у відділі древніх рукописів бібліотеки Салтикова-Щедріна.

Ми вже не висуваємо ніяких теорій. Не створюємо легенд. Оригінал шаблі Мазепи знайдено! Є залишки бібліотеки Ярослава Мудрого! Це – доконаний факт. Залишилося отримати документальне підтвердження! Дозвольте сфотографувати!

Для чого перешкоджати елементарній журналістській і науковій діяльності? Адже, ми за крок до найпотужнішого відкриття останніх років! Можливо, розчарування… Давайте його зробимо!

Віктор ТРИГУБ, редактор журналів «Музеї України» і «Нова Січ»

Від редакції: запрошуємо спонсорів для подальшого розслідування! Нагадуємо, що готові надати ексклюзивне право телекомпанії на зйомки всіх захопливих процесів пошуків! Ми поруч з найзначимішим історичним відкриттям!

28.07.08


 

Редакция не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |