misto.zp.ua

Чому випадає волосся: неочікувані причини і коли це є тривожним симптомом

Чому випадає волосся: неочікувані причини і коли це є тривожним симптомом  фото

 

Випадіння волосся є поширеною проблемою серед чоловіків і жінок у всьому світі.

Побачивши після чергового розчісування десяток волосинок, що випали, на гребені, багато хто починає панікувати та вживати негайних заходів щодо збереження шевелюри. Одні безконтрольно приймають вітаміни для волосся від випадіння, інші намагаються рідше мити та розчісувати волосся, щоб не бачити “волосопад”. Однак волосся має випадати, і це абсолютно нормально. Але чи завжди немає причин для паніки?

Яка нормальна кількість волосся випадає щодня?

Втрачати волосся щодня — це нормально, і насправді ми втрачаємо більше, ніж ви, напевно, думаєте. “В середньому ми втрачаємо від 100 до 150 пасом на день, — каже трихологиня Гретхен Фрізе. — Хтось втрачає трохи менше, а хтось трохи більше. Це залежить від того, на якій стадії росту волосся ви перебуваєте”.

Існують різні стадії росту волосся: анаген — фаза росту; катаген — перехідна фаза, коли волосся починає виходити з фолікулів; телоген — фаза спокою; і екзоген — фаза випадіння. 

Не існує досконалої науки щодо того, коли ви входите в ці фази росту волосся, але деякі дані свідчать про те, що люди частіше вступають у фазу випадіння восени, коли погода стає холоднішою і люди отримують менше вітаміну D від сонця. Ви також можете втрачати більше волосся або, принаймні, помічати його випадіння у дні миття голови або в інші дні, коли ви приділяєте шкірі голови трохи більше уваги.

Тож як дізнатися, чи є нормою випадіння волосся у вашому випадку? Хоча докторка Сьюзан Массік, дерматологня з Університету штату Огайо, каже, що втрата волосся щодня — це нормально, ви можете втрачати незвичну кількість волосся, якщо помічаєте “жменьки волосся” або якщо відчуваєте, що воно легко випадає, коли ви проводите руками по волоссю. Залисини на шкірі голови також можуть бути ознакою того, що ви втрачаєте більше волосся, ніж можете відновити.

Що може спричинити втрату волосся?

Випадіння волосся, коли воно виходить за межі норми, зазвичай є симптомом інших процесів, що відбуваються у вашому організмі. Існує багато різних причин, які можуть призвести до випадіння волосся, наприклад:

  • зміни гормонального фону, наприклад, після пологів;
  • стрес;
  • анемія;
  • дефіцит поживних речовин, наприклад, нестача білка;
  • дефіцит вітамінів, зокрема вітамінів А і D;
  • захворювання щитовидної залози;
  • ліки, такі як антидепресанти або бета-блокатори;
  • хіміотерапія. 

Інтенсивна життєва подія — наприклад, смерть у родині або навіть напад хвороби, як-от COVID-19, — також може бути причиною випадіння волосся. Тимчасова втрата волосся, спричинена сильним стресом для організму — фізичним або емоційним — відома як телогенова алопеція.

Багато людей зіткнулися з телогенною алопецією після того, як отримали позитивний результат тесту на COVID-19. Хороша новина полягає в тому, що волосся зазвичай повертається до свого нормального циклу росту, щойно ваш організм досягає рівноваги.

Як аутоімунні стани впливають на випадіння волосся

Хоча ваше волосся може відновитися після швидкої хвороби або особливо стресового періоду, випадіння волосся також може бути пов'язане зі збоєм у роботі імунної системи. Вовчак, аутоімунне захворювання, яке може вражати багато ділянок тіла, може призвести до випадіння волосся, викликаючи запалення шкіри голови та інших волосяних фолікулів, внаслідок чого волосся, включаючи брови, вії та волосся на обличчі, стоншується і випадає.

Мабуть, найвідомішим захворюванням, що спричиняє втрату волосся, є алопеція, яка, як пояснює Массік, “змушує вашу власну імунну систему атакувати волосяні фолікули [так], що волосся просто випадає, зазвичай клаптями, залишаючи після себе гладеньку шкіру”. 

 

Існує ще один стан шкіри, про який варто знати: якщо ви помітили свербіж та подразнення шкіри голови, можливо, у вас аутоімунне захворювання — псоріаз шкіри голови. Хоча цей стан невиліковний, існують методи лікування, які роблять його більш керованим.

Коли випадіння волосся — це генетика?

Іноді в основі випадіння волосся лежить генетика. Облисіння за чоловічим або жіночим типом, яке також називають андрогенною алопецією, є найпоширенішою причиною випадіння волосся. Воно викликане успадкованою чутливістю до гормону дигідротестостерону, або ДГТ.

Випадіння волосся може проявитися в будь-який момент після статевого дозрівання, і саме місце, де воно відбувається, часто має різний вигляд у чоловіків і жінок. У чоловіків, як правило, лінія росту волосся спадає, тоді як у жінок центральна частина волосся з часом розширюється.

Довгий час люди вважали, що гени облисіння успадковуються від батька вашої матері (особливо, якщо ви чоловік), але це не так. Гени облисіння можуть успадковуватися з обох боків — тож наявність “лисого купола” у одного з дідусів чи бабусь не обов'язково означає, що ви наслідуватимете їхній приклад.

Як дізнатися, чи варто турбуватися про випадіння волосся?

 

Загалом, незначна втрата волосся не є великою проблемою, але якщо ви помічаєте значні зміни у кількості втраченого волосся, вам слід звернутися до свого лікаря первинної медичної допомоги для проведення аналізів. Він може виключити деякі з основних причин випадіння волосся, наприклад, дефіцит вітамінів або захворювання щитовидної залози. Це особливо важливо, якщо ви відчуваєте будь-які інші симптоми, окрім випадіння волосся, які можуть свідчити про більш серйозні проблеми.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
ПОЗИЦІЯ
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Редактор Татьяна Ткаченко – редактор Мелитопольские ведомостиВ 2002 году редакция "МВ" создала свой первый сайт. Благодаря своей информативности, он сразу же стал популярным не только среди жителей Мелитополя и региона, но и далеко за пределами Украины. С появлением холдинга "МВ", мы поняли, что необходимо модернизировать имеющийся интернет-ресурс, разместив на нем самую полную информацию о Мелитополе, регионе, курортах Приазовья.
Каждый посетитель сайта может принять участие в его наполнении. Если у вас есть какая-либо горячая новость, интересная фотография, присылайте их нам - и вскоре они пополнят новостную ленту и фотогалерею. Заходите на форум, принимайте участие в обсуждении самых животрепещущих проблем. Именно в спорах всегда рождается истина.
Наша миссия: мы информируем жителей Мелитополя и региона обо всем, что наиболее значимо, полезно, интересно; мы представляем различные позиции, не навязывая ни одну из них.

Контакты

Учредитель:
ООО "Редакция "МВ"
Генеральный директор:
Михаил Кумок
Редактор:
Татьяна Ткаченко
Адрес:
72312, г. Мелитополь, ул. К. Маркса, 5
Телефоны:
приемная - 6-71-51
редактор - 6-88-98
отдел рекламы - 6-81-74
Веб-сайт:
www.mv.org.ua
E-mail:

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в