misto.zp.ua

Дональд здорової людини: що змінив візит до Києва премієра Туска

Дональд здорової людини: що змінив візит до Києва премєра Туска фото

 

Між партнерами можуть бути непорозуміння, але їх варто вирішувати відкрито та з повагою до інтересів одне одного.

Саме з такою тезою до Києва прибув новий прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск.

Цей візит планувався як прорив у відносинах України та Польщі, проте він відбувся на досить непростому тлі погіршення взаємин між країнами. Голові польського уряду довелося чекати розблокування кордону з Україною, щоб їхати до Києва з позитивними новинами.

При цьому зняття блокади може виявитися нетривалим: вже цього тижня кордон можуть заблокувати польські фермери, попередньо – на декілька годин, але це стане прецедентом, який може мати продовження.

А до того ж на відносини Києва та Варшави впливає й заборона на експорт українського зерна та кукурудзи – і в уряді Туска є прихильники того, щоб розширити це ембарго, зробивши його безстроковим.

А це означає, що ті поступки, яких очікують від Дональда Туска в Україні, можуть спричинити різку напругу всередині коаліції, а разом із тим – негативно вдарити по рейтингах керівних партій. Про ці виклики "ЄвроПравда" детально писала напередодні візиту прем'єра.

Не найкраща перспектива, зважаючи на наближення місцевих виборів та ймовірність проведення цього року й дострокових парламентських виборів.

Усе це зумовило обережність Дональда Туска.

Вона проявилася, зокрема, у тому, що обидва його виходи до преси – разом із президентом Володимиром Зеленським і з прем’єром Денисом Шмигалем – не передбачали відповідей на запитання журналістів (лише під вечір Туск відповів на питання українських студентів та університетських викладачів).

І це зрозуміло: працюючи над покращенням відносин з Україною, польський прем’єр йде по занадто тонкому льоду.

Меншою мірою це було помітно під час спільного виходу до преси з Володимиром Зеленським. Там Дональд Туск робив акцент на питаннях польської підтримки у війні проти РФ, на приєднанні Польщі до спільної декларації "Групи семи", погодженої у Вільнюсі, а також на початку консультацій щодо укладання двосторонньої безпекової угоди.

 

"Є новий польський оборонний пакет. Ми цінуємо таку незмінну допомогу. Є нова форма нашої взаємодії заради більшого масштабу закупівель зброї для українських потреб. Це польський кредит для України. Обговорили ми сьогодні з паном прем’єр-міністром і можливості щодо спільного майбутнього виробництва зброї", – заявив Володимир Зеленський.

Усе це – питання, щодо яких у польському суспільстві вже давно сформований консенсус, і він цілком відповідає прагненням України.

Саме тому найбільш різкою заявою Дональда Туска за результатами зустрічі з Володимиром Зеленським став меседж, адресований угорському прем’єру Віктору Орбану (а можливо, і його словацькому колезі та однодумцю Роберту Фіцо).

"Сьогодні будь-хто у вільному світі, хто прикидається нейтральним, зберігає однакову дистанцію або представляє її щодо України та Росії, заслуговує на найтемніше місце в політичному пеклі", – заявив він.

 

До речі, саме цю заяву активно цитували в угорських та словацьких медіа, тобто озвучений у Києві посил дійшов за адресою.

Набагато складнішою стала зустріч українського та польського прем’єрів.

Адже акцент під час неї був не на безпекових, а на економічних питаннях, де між Україною та Польщею зараз існує чимале напруження.

"Ми пообіцяли докласти максимум зусиль, щоб не нашкодити та підтримати польських фермерів і перевізників", – робить крок у бік порозуміння з Польщею Денис Шмигаль.

Водночас позиція України залишається незмінною: Київ очікує, що "Польща зробить кроки до зняття обмежень для українських фермерів та виробників". Озвучений Денисом Шмигалем можливий компроміс полягає у верифікації експорту агропродукції відповідно до рішення Єврокомісії.

"Цей механізм уже ефективно працює з Румунією і Болгарією, і ми пропонуємо його використовувати в наших взаємовигідних відносинах", – резюмує Шмигаль.

 

У відповідь Дональд Туск уникає чіткої відповіді на цю пропозицію, зазначаючи лише, що Польща оцінить запропоновану Україною модель.

Щоправда, він висловлює впевненість, що сторонам все ж вдасться знайти вихід, "який буде на користь польським та українським фермерам і виробникам".

За усієї неконкретності цієї фрази ця позиція все ж прямо суперечить заявам польського міністра агрополітики Чеслава Секерського – і це один із ключових проривів нинішнього візиту.

Так само Дональд Туск уникає конкретики і щодо врегулювання ситуації з перевізниками.

"Я з великим задоволенням отримав сьогодні інформацію про те, що вже готуються (Верховною Радою) закони, які зроблять польських та українських перевізників рівними з точки зору європейського законодавства", – стверджує він, однак не уточнює, чи вважає ухвалення цих законів достатніми поступками з боку Києва.

 

Виникає питання: якщо заяви польського прем’єра часто були неконкретними, то на якій підставі можна говорити про успішність цього візиту? А тим більше, що він може стати початком перезавантаження?

Дональд Туск запропонував змінити формат відносин – замість розмов про "невдячність українців", чого було забагато за уряду Матеуша Моравецького, він пропонує пошук взаємовигідного компромісу та демонструє готовність до діалогу з усіх проблемних питань.

Очевидно, цей діалог буде непростим. І немає гарантій, що компроміс буде досягнутий найближчим часом.

Адже всі названі вище ризики для українсько-польських відносин залишаються актуальними.

Проте альтернатив цьому діалогу немає. І те, що Київ та Варшава визнають це, дає надію на подолання розбіжностей.  


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
ПОЗИЦІЯ
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Редактор Татьяна Ткаченко – редактор Мелитопольские ведомостиВ 2002 году редакция "МВ" создала свой первый сайт. Благодаря своей информативности, он сразу же стал популярным не только среди жителей Мелитополя и региона, но и далеко за пределами Украины. С появлением холдинга "МВ", мы поняли, что необходимо модернизировать имеющийся интернет-ресурс, разместив на нем самую полную информацию о Мелитополе, регионе, курортах Приазовья.
Каждый посетитель сайта может принять участие в его наполнении. Если у вас есть какая-либо горячая новость, интересная фотография, присылайте их нам - и вскоре они пополнят новостную ленту и фотогалерею. Заходите на форум, принимайте участие в обсуждении самых животрепещущих проблем. Именно в спорах всегда рождается истина.
Наша миссия: мы информируем жителей Мелитополя и региона обо всем, что наиболее значимо, полезно, интересно; мы представляем различные позиции, не навязывая ни одну из них.

Контакты

Учредитель:
ООО "Редакция "МВ"
Генеральный директор:
Михаил Кумок
Редактор:
Татьяна Ткаченко
Адрес:
72312, г. Мелитополь, ул. К. Маркса, 5
Телефоны:
приемная - 6-71-51
редактор - 6-88-98
отдел рекламы - 6-81-74
Веб-сайт:
www.mv.org.ua
E-mail:

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в