misto.zp.ua

"Штурмова бригада або повістка". Як у Дніпрі розпустили полк поліцейських, які не хотіли воювати

Штурмова бригада або повістка. Як у Дніпрі розпустили полк поліцейських, які не хотіли воювати фото

 

Керівники Нацполіції вирішили розформувати полк особливого призначення у Дніпропетровській області після появи у соцмережах відео, де поліцейські висловлюють обурення тим, що їх хочуть перевести в штурмову бригаду "Лють".

Про це заявив заступник голови Нацполіції Олександр Фацевич.

"Полку такого не буде існувати", - сказав він. - "Всі без винятку співробітники полку будуть переведені у бригаду "Лють".

Він додав, що поліцейських, які відмовляться переходити у штурмову бригаду, звільнять з врученням повістки.

Він повідомив, що один із керівників головного управління області, який був на відео у соцмережах, після розголошення ситуації написав рапорт - його переведуть у штурмову бригаду на одну з керівних посад.

У січні 2023 року МВС почало формувати штурмові наступальні бригади – прикордонників об'єднали в бригаду "Сталевий кордон", поліцейських – в "Лють".

Бригада виконувала завдання біля Кремінної, Сватового та в Донецькій області, зокрема на гарячому Лиманському напрямку. Відомо, що "Лють" була також на Бахмутському напрямку – президент хвалив їхню роботу в своєму вечірньому зверненні.

За словами Фацевича, зараз склалася "унікальна ситуація", коли поліцейські особливого призначення під час воєнного стану мають право виконувати задачі з оборони держави.

Він пояснює, що зараз є завдання поповнювати "Лють", і що будуть розгорнуті штурмові батальйони, які у першу чергу комплектуватимуть поліцейськими з полків особливого призначення, але й іншими поліцейськими також.

"Це - кремінь, це найбільш підготовлені наразі поліцейські, вони мають бути взірцем. У нас до бригади "Лють" відкритий конкурс - і цивільної молоді, і бригад поліцейських", - сказав Фацевич.

Бунт поліцейських

Проте, схоже, такі зміни подобаються не всім спецпризначенцям.

Ввечері 2 лютого соцмережами розлетілося відео зборів поліцейських Дніпропетровської області, де йшлося про їхнє переведення до штурмової бригади "Лють".

Чоловіки, як видно з відео, не погоджувалися.

"Поліцейський що, ухвалює рішення - тут хочу, тут не хочу? Тут буду захищати, тут не буду захищати?" – звертався поліцейський до своїх колег.

"Покажи власним прикладом", "Як воно нас стосується, бойове розпорядження?" – відповідали йому чоловіки, а також дискутували про "конституційні права".

 

У ході суперечки поліцейські згадали події Революції гідності.

"Ти згадай підрозділ, з якого приїхав. Ти гнида з Майдану", - заявили вони колезі. На що той відповів: "Я гнида з Майдану, а ти гнида звідки?"

На іншому відео один із поліцейських каже: "Скільки з Майдану пацанів загинуло? Ти не скажеш їм, що вони не герої? 18-річні хлопчики, яких убивали там, які були строковиками, яких гранатами закидували біля Верховної Ради".

Спікер нагадав про 107 загиблих - імовірно, йдеться про цивільних, які загинули під час розстрілів на Майдані. На що чоловік відповів: "А що, з боку міліції менше? Спитай у Верховної Ради".

Перша реакція

Спочатку у Нацполіції відреагували на інцидент по-іншому.

Заступник голови Нацполіції Олександр Фацевич нагадав, що поліцейські з перших днів великої війни стали на захист держави "як у протидії ДРГ, евакуації та порятунку людей, так і до безпосереднього збройного спротиву ворогу".

 

З 2014 року зведені загони поліцейських служили в зоні АТО та ООС, додав він, а ще були створені добровольчі батальйони. І ось тепер у Нацполіції з'явилася штурмова бригада "Лють".

"Саме тому, окрім постійного набору до штурмової бригади, відбувається реорганізація структурних підрозділів Національної поліції, аби створити найбільш ефективну систему у складі Сил безпеки і оборони України. Хто хоче воювати - йде на фронт. Для решти є також чимало поліцейських завдань", - додав він.

Але слова Фацевича про те, що "хто хоче воювати – йде на фронт", а для інших будуть інші завдання, розізлила деяких військових.

З однієї сторони є "нормальні" поліцейські з "Люті", для яких штурмувати посадки – це теж "непрофільна справа", написав заступник командира 3-ї штурмової бригади, екскомандир полку Азов Максим Жорін.

"З іншої сторони - полк нелюстрованої беркутні з Дніпра, який воювати не хоче взагалі", - додав він.

Військовий закликав розформувати полк і розкидати бунтівників по різних підрозділах ЗСУ. "Там вони вже не зможуть поводити себе так нахабно. І принесуть хоч якусь користь державі".

 

Ексначальник Кам’янського відділу поліції ГУНП у Дніпропетровській області Сергій Лукашов вступився за колег.

"Але поліцейські зовсім не бажають їхати на фронт. Вони не навчені, воювати повинні військові, а в поліції інші функції. Ну і на відео ще можна почути багато інших "аргументів", – зазначив він.

Нацполіція пообіцяла з'ясувати всі обставини "бунту", а через три дні вийшла із заявою, що полк розформують, а всі його поліцейські ввійдуть до "Люті".

Заступник керівника Нацполіції Олександр Фацевич каже, що інцидент у Дніпропетровській області - "одиничний і неприпустимий факт". Сам Фацевич має великий досвід бойових дій на фронті.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Редактор Татьяна Ткаченко – редактор Мелитопольские ведомостиВ 2002 году редакция "МВ" создала свой первый сайт. Благодаря своей информативности, он сразу же стал популярным не только среди жителей Мелитополя и региона, но и далеко за пределами Украины. С появлением холдинга "МВ", мы поняли, что необходимо модернизировать имеющийся интернет-ресурс, разместив на нем самую полную информацию о Мелитополе, регионе, курортах Приазовья.
Каждый посетитель сайта может принять участие в его наполнении. Если у вас есть какая-либо горячая новость, интересная фотография, присылайте их нам - и вскоре они пополнят новостную ленту и фотогалерею. Заходите на форум, принимайте участие в обсуждении самых животрепещущих проблем. Именно в спорах всегда рождается истина.
Наша миссия: мы информируем жителей Мелитополя и региона обо всем, что наиболее значимо, полезно, интересно; мы представляем различные позиции, не навязывая ни одну из них.

Контакты

Учредитель:
ООО "Редакция "МВ"
Генеральный директор:
Михаил Кумок
Редактор:
Татьяна Ткаченко
Адрес:
72312, г. Мелитополь, ул. К. Маркса, 5
Телефоны:
приемная - 6-71-51
редактор - 6-88-98
отдел рекламы - 6-81-74
Веб-сайт:
www.mv.org.ua
E-mail:

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в