misto.zp.ua

Робота є: у Запоріжжі для переселенців провели ярмарку вакансій

Робота є: у Запоріжжі для переселенців провели ярмарку вакансій фото

 

Захід у Незламному хабі, який широко анонсувався, викликав великий інтерес у внутрішньо переміщених осіб - зал в укритті був вщерть заповнений.

На ярмарку вакансій зареєструвалися 270 переселенців.

Можна було спробувати знайти роботу прямо там, оскільки на ярмарці вакансій були присутні представники 11 роботодавців. Зокрема, вакансії пропонували підприємства Групи Метінвест — Запоріжсталь, Запоріжвогнетрив, Запоріжкокс і ливарно-механічний завод, з великих підприємств були також представлені Запоріжтрансформатор і Запорізький абразивний комбінат. А співробітники Мелітопольського відділу поліції розповідали не тільки про службу в поліції, а й агітували вступати до вишів Нацполіції.

З вітальним словом до учасників ярмарки вакансій звернулися заступник голови ЗОДА Євген Мироненко, заступник Запорізького міського голови Анатолій Васюк, директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік та заступник голови обласної федерації роботодавців, перший віце-президент ЗОСПП “Потенціал” Валерій Крайній.

Зокрема, Євген Мироненко розповів про співпрацю обласної влади з роботодавцями та центрами зайнятості. Він наголосив, що облдержадміністрація разосм з територіальними громадами та партнерами системно працюють щодо забезпечення роботою в першу чергу ВПО. Але, як зазначив Євген Володимирович, не завжди заходи дають бажаний ефект.

- В кожному з чотирьох гуманітарних хабів — Мелітопольського, Василівського, Пологівського та Бердянського районів фахівці центру зайнятості проводять семінари, зустрічі, на яких інформують про наявні вакансії. Діють державні програми з навчання, реалізуються проекти міжнародних партнерів, що допомагають отримати нову спеціальність, - розповів Євген Мироненко і додав, що ця ярмарка вакансій покликана покращити комунікацію між тими, хто шукає роботу, і тими, хто її може запропонувати.

Заступник Запорізького міського голови Анатолій Васюк проінформував присутніх, що є два основні напрямки, за якими міська влада проводить роботу щодо працевлаштування переселенців.

По-перше, вона може запропонувати участь у суспільно-корисних роботах на договірній основі на комунальних підприємствах та установах, які вказані у рішенні сесії. Посередником у цьому прроцесі виступає служба зайнятості.

Другий напрямок — управління праці міської ради зібрало базу даних вакансій в органах місцевого самоврядування, комунальних підприємствах і установах, закладах освіти, охорони здоров’я, культури і спорту. А їх немало - понад 1200. До речі, найбільше вакансій  у закладах освіти — 804! Представники управління праці на чолі з начальником відділу праці управління праці ЗМР Тетяною Циганок були присутні на ярмарці, тому про вакансії можна було отримати інформацію, як то кажуть, з перших рук.

А ще Анатолій Васюк звернувся до учасників ярмарки вакансій, щоб їхні діти чи внуки приходили на стажування до органів місцевого самоврядування з подальшим працевлаштуванням.

- Робота у Запоріжжі є, - вважає директорка обласного центру зайнятості Ірина Дуднік. - На сьогодні у базі служби зайнятості майже 700 вакансій на будь-який смак. Було б бажання! А у багатьох ВПО бажання працевлаштовуватися немає. Вони приходять у центр зайнятості і запитують: “Де стати на облік?” Інколи ще й додають “на біржі”. Ми відразу направляємо їх у Лондон. Бо у Запоріжжі біржі немає. А є служба зайнятості.

Ми не ставимо на облік, ми шукаємо роботу тим, хто до нас звертається. Якщо постійної роботи немає, то людину ставлять на облік, але на дуже короткий термін.

Ми можемо запропонувати корисно-суспільні роботи, з зарплатою — 10650 гривень. Після їх закінчення людину можуть працевлаштувати на підприємстві. Як це зробили, наприклад на “Запоріжелектротрансі”, де працевлаштували усіх сімох людей, яких ми до них направляли.

Можемо також запропонувати ваучери на навчання у обраному виші. Якщо це не підійде, ВПО може взяти грант і розпочати підприємницьку діяльність. Якщо і це не підійде, можемо запропонувати перенавчитися, освоїти другу спеціальність і знайти роботу, яка подобається.

Головне — бажання! І все вийде. Ніколи не треба опускати руки. А треба мати відповідний настрій. Бо на сьогодні, в умовах, в яких ми живемо, кожен має віддати державі усе, що пришвидшить нашу перемогу.

Ірина Дуднік повідомила, що за сприяння служби зайнятості протягом січня-лютого 2024 року 446 осіб знайшли роботу, з них 126 - з числа ВПО (всього в службу зайнятості звернулося 1300 переселенців). Ще 791 особу направлено для участі у суспільно-корисних роботах в умовах воєнного стану.

Переселенці мали змогу пройти професіонально-технічне навчання, отримати сертифікати для набуття вищої освіти, кошти для започаткування власної справи. Наразі у базі даних служби зайнятості Запорізької області є 729 вакансій.

Заступник голови обласної ради роботодавців, перший віце-президент “Потенціалу” Валерій Крайній акцентував увагу присутніх на тому, що запорізькі підприємства відчувають кадровий голод. Це для них одна з найголовніших проблем. За словами Валерія Крайнього, до повномасштабного вторгнення з “Потенціалом” співпрацювало близько 400 підприємств,  зараз - 200.

Він розповів про програми по підготовці робітничих кадрів, які за сприяння німецьких партнерів вони реалізують разом з Національним університетом “Запорізька політехніка”.

З цікавістю учасники заходу вислухали голову ради з питань ВПО при Запорізькій ОВА Анастасію Перепелицю, яка зробила огляд змін у законодавстві щодо виплати допомоги на проживання ВПО у 2024 році.

Начальниця відділу сприяння зайнятості Запорізького ОЦЗ Яна Дубяга детально розповіла про нюанси отримання мікрогрантів і грантів на започаткування або розвиток власної справи. До речі, дуже багато отримувачів грантів вдячні Яні за сприяння та допомогу в оформленні заявок та розробці бізнес-планів.

Дуже інформативним був виступ начальниці відділу праці управління з питань праці Запорізької міської ради Тетяни Циганок, яка детально розповіла про проєкт Є-робота, у якому зібрані вакансії в органах місцевого самоврядування та на комунальних підприємствах.

...Після закінчення заходу частина учасників ярмарки вакансій поспілкувалися з роботодавцями, але основна маса досить швидко покинула хаб. Тому роботодавці, залишившись на самоті, явно нудьгували. До речі, коли автор цих рядків виходила з хабу, то отримала рекламну листівку від мережі магазинів “Апельмон” з пропозиціями декількох позицій вакансій і телефонами, за якими можна звертатися. Тобто робота у Запоріжжі точно є!

Фото: Запорізька ОВА


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
ПОЗИЦІЯ
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Редактор Татьяна Ткаченко – редактор Мелитопольские ведомостиВ 2002 году редакция "МВ" создала свой первый сайт. Благодаря своей информативности, он сразу же стал популярным не только среди жителей Мелитополя и региона, но и далеко за пределами Украины. С появлением холдинга "МВ", мы поняли, что необходимо модернизировать имеющийся интернет-ресурс, разместив на нем самую полную информацию о Мелитополе, регионе, курортах Приазовья.
Каждый посетитель сайта может принять участие в его наполнении. Если у вас есть какая-либо горячая новость, интересная фотография, присылайте их нам - и вскоре они пополнят новостную ленту и фотогалерею. Заходите на форум, принимайте участие в обсуждении самых животрепещущих проблем. Именно в спорах всегда рождается истина.
Наша миссия: мы информируем жителей Мелитополя и региона обо всем, что наиболее значимо, полезно, интересно; мы представляем различные позиции, не навязывая ни одну из них.

Контакты

Учредитель:
ООО "Редакция "МВ"
Генеральный директор:
Михаил Кумок
Редактор:
Татьяна Ткаченко
Адрес:
72312, г. Мелитополь, ул. К. Маркса, 5
Телефоны:
приемная - 6-71-51
редактор - 6-88-98
отдел рекламы - 6-81-74
Веб-сайт:
www.mv.org.ua
E-mail:

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в