misto.zp.ua

Запоріжжя перейде на відновлювані джерела енергії?

Запоріжжя перейде на відновлювані джерела енергії?

Як відомо, згідно з Указом Президента України № 895/2000 від 8 вересня 2010 року “Про заходи щодо визначення і реалізації проектів із пріоритетних напрямків соціально-економічного та культурного розвитку” розділ “Нова енергія” передбачає використання альтернативних джерел енергії. У той же час, насправді Закон не діє, хоча до цього є всі передумови. Основні з них – чергове цінове зростання на ринку газу та вугілля, а також скорочення копальних паливних ресурсів. У світі вже давно зрозуміли, що “газом ситий не будеш”, а скоріше, навпаки. Вже 20 років провідні країни виробляють біопаливо та альтернативні види енергії, адже, крім економічних, сприяють цьому й екологічні передумови. Наша країна, а точніше, її керівники, майже ті ж 20 років вважали, що ми поки досить заможні, а тому продовжували орієнтуватися виключно на блакитне паливо та “чорне золото”.

В якості заміни природному газу та вугіллю у Європі вже не перший рік використовують брикети та пілети (гранульовані відходи промисловості та сільського господарства). Теплота згорання брикетів та пілетів близька до вугільної, але при згоранні викид СО2 – в 10–20 разів, а утворення золи – в 15–20 разів менше.

На координаційній раді з питань розвитку підприємництва, яка не так давно відбулася у міськраді, було презентовано два проекти, спрямовані на вирішення цих питань.

Звалище допоможе зекономити

Перший із них: “Виробництво паливних брикетів з відходів Запорізького гідролізно-дріжджового заводу” – розробник ПВП “Біотепло”. Розроблена технологія дозволяє переробити звалища лігніну, розташовані біля Шевченківського району Запоріжжя. Обсяг для переробки – 300 тисяч тонн. Вартість паливних брикетів – 850 гривень за тонну. Для порівняння, вугілля сьогодні коштує 1000–1250 гривень.

За словами розробників проекту, вже налагоджено виробництво паливних брикетів на експериментальній установці на базі виправної колонії № 20, що у Вільнянську. В опалювальний сезон 2009/2010 років брикети з відходів лігніну успішно використовувалися при опалюванні цієї установи та ще чотирьох шкіл області.

На думку міського голови Запоріжжя Олександра Сіна, проект доволі цікавий, і його потрібно ретельно вивчити та допомогти у реалізації, адже різниця в ціні та властивостях брикетів з лігніну та вугілля – дуже відчутна.

– На мій погляд, проект буде дуже цікавий ще й області, адже людей, які купують вугілля, на даний час дуже багато. Якщо ті цифри, які нам сьогодні озвучили, відповідають дійсності, а не вірити експертам ми не можемо, то цей напрямок потрібно якомога швидше запускати у роботу. Адже крім економічної вигоди, Запоріжжя отримає й вирішення екологічної проблеми – переробку звалища гідролізно-дріжджового заводу.

Листя в обмін на енергію

Другий проект, який було анонсовано на засіданні: “Організація переробки опалого листя та хмизу на паливний брикет” – розробник приватний підприємець О. А. Жигалов.

Паливний брикет – продукт переробки опалого листя, хмизу та залишків деревини. Енергоємність – 4000–6000 ккал/кг. Брикет виготовляється на виробничій лінії потужністю 1 тонна за зміну, 480 тонн на рік при режимі роботи - 2 зміни на добу. При цьому охоплюється площа в радіусі від 5 до 15 кілометрів. Цех з декількох установок (до 100) дає можливість охопити значну територію обробки і створити до 340 робочих міст.

Для будь-якого великого міста опале листя – це одна з осінніх проблем. На території одного лише Ленінського району Запоріжжя щорічно збирається на утилізацію 2658 тонн опалого листя та 1556 тонн хмизу. Вартість переробки складає 400 тисяч гривень, в тому числі: вартість талонів для захоронення на полігоні, дизельне паливо, заробітна плата трактористів та плата за завантаження. Переваги переробки листя та сухих дерев та гілок на паливний брикет видно неозброєним оком. По-перше, звільняється площа переробки відходів, по-друге, покращується стан навколишнього середовища. Окрім того, з’являються додаткові енергоносії.

У Запоріжжі скоро з’явиться біопаливний завод

Проблема енергоносіїв залишається надзвичайно гострою для України. Зокрема, нафтопродуктами власного виробництва ми забезпечені лише наполовину. Вихід із цієї ситуації експерти вбачають у використанні біопалива. Аргумент на користь такого палива незаперечний: рослинний світ поновлюється, а отже, нестачі в сировині практично немає. Крім того, використання біопалива завдає значно менше шкоди навколишньому середовищу.

Фахівці стверджують, що в Україні вже понад 10 років існують власні технології для промислового виробництва біопалива. За їхніми словами, наша країна має унікальний шанс стати провідною країною Європи з виробництва біопалива, оскільки в державі наявні всі економічні умови для цього: вільні площі під вирощування зернових та олійних культур, науковий, технічний та кадровий потенціал, зростаюча внутрішня потреба у моторному біопаливі, великий експортний ринок.

Здається, Запоріжжя скоро стане одним із центрів цього напрямку. Місцезнаходження майбутнього Запорізького біопаливного заводу – Шевченківський район. Виробнича потужність – 20 тисяч тонн палива на рік (такої кількості вистачить для переведення всього міського транспорту на біодизель, що дозволить зменшити шкідливі викиди автомобілів), яке планують добувати з рослинних та тваринних жирів. За словами керівника підприємства Олександра Карчевського, виробництво біопалива в Україні перебуває на аматорському рівні. Їх мета – повний цикл виробництва біопалива з використанням новітніх технологій.

Побутує думка, що виробництво біопалива може призвести до істотного здорожчання продовольства і навіть голоду в країнах, що розвиваються. Втім, чимало експертів не поділяють цієї думки й називають її міфом, вигаданим транснаціональними нафтовими компаніями, що не зацікавлені у розвитку альтернативних видів палива. Біоенергетика, навпаки – потужний стимул для розвитку аграрного сектора, що призведе до зростання виробництва продовольства та його здешевлення, - вважають фахівці.

Роман ПРЯДУН


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
ПОЗИЦІЯ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ
Контакты
Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |