misto.zp.ua

Ігор Бройде: “Зменшення шкідливих викидів можливе за системної роботи і промисловців, і екологів, і держави”

Однією з головних екологічних проблем Запоріжжя залишається забруднення атмосферного повітря. Рівень забрудненості атмосферного повітря залишається “неприпустимим”, а за ступенем небезпеки – “помірно небезпечним”. Причинами цього виступають застарілі технології, на базі яких функціонують підприємства. Значна частина газоочисного обладнання, яка експлуатується на промислових об`єктах, морально і фізично застаріла. Основні підприємства-забруднювачі не виконують в повному обсязі природоохоронні заходи.
Свого часу, щоб розрубати нарешті цей вузол проблем, було створено програму виходу Запоріжжя з екологічної кризи, розраховану на 2001–2010 роки. Але програма, за якою кількість шкідливих викидів у Запоріжжі повинна була скоротитися вдвічі, так і не запрацювала на повну потужність.

– Якщо говорити про “Програму виходу з екологічної кризи міста Запоріжжя на 2001–2010 роки”, то, безумовно, того ефекту зі зменшення шкідливих промислових викидів, який ми планували, досягти не вдалося, – говорить начальник міського управління з питань екології Ігор Бройде. - Левова частка природоохоронних заходів основними забруднювачами міста так і не виконана. Серед них комбінат “Запоріжсталь”, ЗАлК, Запорізький абразивний комбінат та інші. Однією зі спроб знайти найбільш ефективні рішення екологічних проблем міста є оцінка ризику здоров’ю населення від викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Роботи з оцінки ризику проводяться в Запоріжжі з 2003 року спільними зусиллями міської ради, Агентства охорони навколишнього середовища США, Інституту гігієни і медичної екології АМНУ ім. О.М. Марзєєва, санітарно-епідеміологічної служби та державного управління охорони навколишнього середовища в Запорізькій області. На підставі отриманих результатів депутатами міської ради було ухвалено рішення від 25.06.2008 р. № 8 “Про впровадження методології оцінки ризику здоров’ю населення м. Запоріжжя від забруднення атмосферного повітря при регулюванні викидів забруднюючих речовин підприємств в атмосферне повітря”. Згідно з цим рішенням дозвіл на викид забруднюючих речовин в атмосферне повітря підприємствам міста видаватиметься тільки після проходження процедури оцінки ризику здоров’ю, визначення пріоритетних забруднюючих речовин і джерел викидів по їхній дії на здоров’я. Декілька промислових підприємств вже розробили такі ризики, на багатьох об’єктах ця робота близька до завершення. Грунтуючись саме на цих дослідженнях, ми і повинні розробити нові підходи до впровадження природоохоронних заходів на підприємствах. Вважаю, ми повинні більш жорстко відстоювати природоохоронний напрямок у спілкуванні з промисловцями, – констатував Ігор Бройде.
Поряд з вирішенням проблем, що нагромадилися у повітряному басейні обласного центру, не менш важливим питанням є очищення питної води й господарсько-побутових стоків Запоріжжя.
– Якщо говорити про Центральні очисні споруди Запоріжжя (ЦОС-1), то на цьому об’єкті виконано дуже великий обсяг робіт з реконструкції основного устаткування, – продовжує Ігор Бройде. – На сьогодні основним напрямом на ЦОС-1 є реалізація проекту зневоднювання залишків стічних вод. Після очищення стоків утвориться осад, що на теперішній момент вивозиться на поля фільтрації КП “Водоканал”. Після цього вода дренує в ґрунт, а осад висихає й у літній період починає горіти. Хочу відзначити, що цього року, завдяки злагодженій роботі працівників “Водоканалу”, даної проблеми вдалося уникнути. На сьогодні проект уже на стадії завершення. Його реалізація дозволить вирішити не тільки екологічні проблеми, але й одержати економічну вигоду. Силами нашого управління й КП “Водоканал” розроблено ТЕО зі спалювання збезводненого осаду у печах і одержання теплової енергії, яку можна використати для обігріву житла в Запоріжжі. З огляду на той факт, що газ постійно росте в ціні, це дуже важливий фактор, – впевнений Ігор Бройде.
Щодо очищення питної води для запоріжців, то, за словами начальника управління з питань екології, поліпшити її якість можна, адже технології для цього існують. Однак залишається невирішеним головне питання: де взяти фінансування?
Ігор Бройде:
– Якщо буде прийнято новий держстандарт, то комунальники будуть зобов’язані поліпшити якість питної води. Адже за новими правилами буде відслідковуватися наявність елементів, які сьогодні присутні в живлющій волозі. Однак це дуже дорогий напрям для комунального господарства. Що стосується справ сьогоднішніх, то вже розроблено ТЕО з очищення промивних вод Дніпровської водної станції № 1 (ДВС-1). Даний проект входить в “Національну програму оздоровлення басейну Дніпра”. Сьогодні дуже великий обсяг дніпровської води просто скидається назад у річку. Тепер же вода буде очищена до питних стандартів і спрямована назад у споживчу мережу.
Ще одна гостра проблема, що постає перед будь-яким розвиненим промисловим центром, – збільшення й розвиток зелених насаджень. У великих містах, а до них відноситься й Запоріжжя, проблема забруднення повітря є гострою темою не перший рік. Причини всім відомі – зростаюча кількість автомобілів, промислові викиди й не ефективне, в плані екологічної безпеки, планування міських територій. Існують два природні фактори, здатні значно знизити навантаження на міську атмосферу, це - вітер і зелень. Якщо перший фактор людині поки непідвладний, то наростити зелені легені міста цілком під силу.
– Нашому обласному центру, з його промисловим комплексом і скупченням автомобілів, життєво необхідне збільшення кількості зелених насаджень, – говорить Ігор Бройде. - Однак тут виникає серйозна проблема – вільних місць у Запоріжжі, через масову забудову, практично не залишилося. Тому треба розвивати ті зелені зони, які ми вже маємо. На сьогодні завершується величезна робота зі встановлення кордонів парків і скверів обласного центру. Якщо інститут землевпорядження виконає взяті на себе зобов’язання, то вже цього року кордони зелених зон міста можуть бути затверджені на сесії міськради. Це реальний крок до їхнього захисту й нормального розвитку на благо запоріжців, – упевнений начальник управління з питань екології.
Заводський район Запоріжжя історично є найбільш техногенно навантаженою його частиною. Саме на його території розташовано гіганти металургії. Тому особливо важливо вирішити питання збільшення зелених насаджень саме в цій частині міста.
– З усіх боків житлові квартали Заводського району оточено промисловими об’єктами. Для їхнього реального захисту повинна бути потужна буферна зона у вигляді парків і скверів, – вважає Ігор Бройде. – У планах управління з питань екології – створення лісового масиву на території лінії берегоукріплення. Коли питання із кордонами парків і скверів остаточно розв’яжеться, ми зможемо реально почати процес розвитку наших зелених зон, – впевнений Ігор Бройде.
Сергій Семенченко
 


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ
Контакты
Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |