misto.zp.ua

Не про квіти, весну та красу: що відзначають 8 березня?

джерело ілюстрації: The Village Україна

Щороку для багатьох жінок та дівчат цей день традиційно починається з привітання “з днем весни та краси” та побажань “скоріше стати мамою”, “бути окрасою колективу” та “залишатися такою ж жіночною”. Слід зазначити, що такі привітання і загалом таке уявлення про 8 березня є хибними, оскільки першочерговою ідеєю цього дня було зовсім не це. “Пороги” розібралися, що ж відзначають цього дня і з чим, зрештою, вітати сучасних дівчат та жінок?

Якою насправді є історія цього дня?

Історія Міжнародного жіночого дня сягає XIX століття. 8 березня 1857 року в Нью-Йорку робітниці текстильних фабрик вийшли на протест, відомий як “марш каструль”. Вони вимагали кращих умов праці, рівної заробітної платні з чоловіками та скорочення робочого дня до 10 годин. Хоча поліція швидко розігнала мітинг, новина про цю подію швидко поширилася по всьому світу.

Через пів століття потому, у 1908 році, історія повторилася. 15 тисяч жінок Нью-Йорка вийшли на мирну демонстрацію, вимагаючи кращих умов праці та політичних прав. Вони вимагали скорочення робочого дня, збільшення заробітної платні та права голосу. У серпні 1910 року в Копенгагені відбулася II Міжнародна соціалістична жіноча конференція, де німецька соціалістка Клара Цеткін запропонувала відзначати Міжнародний жіночий день щорічно у березні. Лише через 4 роки, у 1914 році, 8 березня офіційно визнано датою цього свята.

Важливим кроком на шляху до визнання гендерної рівності було проголошення 8 березня Днем боротьби за жіночі права. Це сталося в 1975 році, після ухвалення відповідної резолюції ООН.

Про що 8 березня цього року?

Кризи та виклики, з якими ми, українці та українки, стикаємося сьогодні, ще більше підкреслюють важливість досягнення гендерної рівності. Забезпечення прав жінок і дівчат у всіх аспектах життя стає ключовим кроком до справедливості, миру, стійкого економічного розвитку та збереження здорової планети для майбутніх поколінь. У цьому контексті Всесвітній економічний форум 2024 цьогоріч обрав таку тему Міжнародного жіночого дня: “Інвестуйте в жінок, прискорюйте прогрес”. 

Примітно, що кожного року теми різні. Однак вже впродовж 10 років цього дня саме в Україні заведено відзначати важливу роль жінок у війні. Частина з них безпосередньо стала на захист країни, хтось – взяли на себе відповідальність за всю родину, оскільки їхні чоловіки долучилися до ЗСУ, інші – допомагають українській економіці витримати цей складний період, а також підтримують тих, хто цього потребує. 

Насправді ролей жінок у цій війні – безліч, і кожна з них надзвичайно важлива. Відтак, привітання “з днем краси” та побажання “бути слабкою, але чарівною половиною суспільства” є дуже недоречними та знецінюючими. 

А як тоді вітати? 

Зважаючи на важливість уважного та обміркованого підходу до вітань з Міжнародним жіночим днем, можна відзначити цей день, звертаючи увагу на досягнення жінок у боротьбі за рівність, їхні внески у різні сфери життя та значення для суспільства в цілому. Також можна підкреслити, що цей день є нагадуванням про необхідність подальшої підтримки жіночих прав і боротьби за гендерну рівність.

Микита Чакалов


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в