misto.zp.ua

Штучний інтелект для освіти: порятунок чи перешкода?

Ми, сучасні люди, досить розпещені прогресом у порівнянні з нашими предками. З одного боку, це спрощує наше життя і робить краще, але є й інший бік. Давайте подивимося, наскільки ця інша сторона може шкодити нам. У суспільстві зазвичай прийнято до всього нового ставиться скептично.

Були часи, коли у людей не було стільникових телефонів, але потім у них з’явилися маленькі кнопкові телефони, після них йшли великі з сенсорними екранами, до яких ставилися скептично, мовляв непрактично і легко розбити. Те саме було з комп’ютерами та інтернетом, але через роки без цих інновацій жити в сучасному суспільстві вже неможливо.

Таке скептичне ставлення у багатьох людей зараз і до штучного інтелекту. Для одних це буденність, а для інших – це дивина. Хтось навіть може сказати, що це початок кінця, спираючись на фільми початку 90-х років, де штучний інтелект оголошує війну людству. Для того, щоб розібратися в цьому, нам потрібно розуміти що таке штучний інтелект. Я вирішив поставити це запитання йому особисто через чат-бот ChatGPT 3.5.

Що таке штучний інтелект?

“Штучний інтелект (ШІ) – це галузь науки, яка вивчає створення комп’ютерних систем, що можуть виконувати завдання, які зазвичай потребують людського інтелекту. Ці системи можуть включати методи, алгоритми та моделі, які дозволяють їм розуміти, вивчати, приймати рішення та навіть “мислити” в певних сенсах.

Штучний інтелект охоплює широкий спектр технологій, включаючи машинне навчання, глибоке навчання, нейронні мережі, обробку природної мови, комп’ютерне бачення та багато інших. Він застосовується у різних сферах, таких як медицина, фінанси, автомобільна промисловість, ігрова індустрія, медіа, робототехніка та багато інших.

Основні цілі ШІ включають автоматизацію повторюваних завдань, покращення продуктивності та ефективності, створення нових можливостей та розв’язання складних проблем, які важко або неможливо вирішити за допомогою традиційних методів.”

Як бачимо, штучний інтелект створений як помічник для суспільства в різних галузях життя. Але як він допомагає нам у освіті?

Використання ШІ для освіти

Сьогодні штучний інтелект допомагає нам і в навчанні. Я, як студент Запорізького національного університету, іноді використовую в навчанні штучний інтелект лише з метою орієнтиру, але можливості у нього набагато більші. Варто зазначити, що штучний інтелект (ChatGPT 3.5) охоплює інформацію до січня 2022 року, тобто актуальні новини тут отримати неможливо.

Мені стало цікаво, чи викладачі ЗНУ використовують штучний інтелект і як ставляться до нього. Із цим запитанням я звернувся до Олени Усманової, доцентки кафедри журналістики:

“До минулого року штучний інтелект в освіті розглядала як загрозу та шкоду, адже зіштовхнулася із випадками курсових та дипломних робіт, які згенерував ШІ. Спочатку виявляла самостійно: відсутність цитат та посилань, повторювані ключові фрази, погані узгодження, перехід від “ви” на “ти”. Сьогодні вже є безліч сервісів, які дозволяють виявити вміст ШІ в тому чи іншому тексті. Це дуже полегшує мою роботу під час перевірки.

Наприкінці минулого року взяла участь у навчальній програмі для викладачів журналістики українських університетів “Сучасні методи та інструменти у викладанні журналістики” від JTA, де відкрила для себе переваги технологій штучного інтелекту. Так, наприклад, для практичних завдань на основі ШІ можу генерувати індивідуальні завдання до певних дисциплін, тестові запитання з якоїсь із тем.

Тому використання ШІ в освіті можливе, головне дотримуватися його етичного використання”.

Від себе можу додати, що використання штучного інтелекту дійсно має позитивні сторони, якщо використовувати його як інструмент для особистісного розвитку.

Рустем Мамієв


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |