Спецпроект
спецпроекты
пресс-релиз
новости MarketGid

Купить, продать авто

СОБЫТИЯ. СПЕЦПРОЕКТ

Унікальне видання для школярів побачило світ у Запоріжжі

Унікальне

22 вересня 2009 року у Запоріжжі відбулася презентація у своєму роді унікального видання «Хто він, третій? Школярам про третій сектор», підготовленого та випущеного громадською організацією «УкрПростір». Те, що видання дійсно унікальне, відзначили під час презентації і представники громадських організацій, і освітяни, адже літератури подібної тематики, адаптованої для дітей, в Україні сьогодні немає.

Як розповіли під час презентації упорядники, видання «Хто він, третій?» покликане дати школярам загальне уявлення про саме поняття «третій сектор», про громадські та благодійні організації, основні сфери їхньої діяльності, про їхню роль і місце у світі та в Україні, а також наводить приклади успішної роботи організацій третього сектору, в тому числі тих, що працюють на території Запорізького регіону. Для підготовки видання упорядники використали інформацію, зібрану під час знайомства з роботою громадських організацій у Києві, Львові, Чернігові, Дніпропетровську, Бердянську, Сімферополі та, звичайно, у Запоріжжі. Загалом можна сказати, що видання увібрало у себе весь теоретичний та практичний досвід, який накопичила громадська організація «УкрПростір» за кілька років активної роботи.

В Україні роль організацій третього сектору, до яких прийнято відносити перш за все громадські організації та благодійні фонди, поки що набагато менша, ніж у розвинутих країнах. У країнах Європи, наприклад, на третій сектор припадає до 15% внутрішнього валового продукту, у США в третьому секторі працює більше людей, ніж у державних установах, а загалом у світі третій сектор формує близько 4% робочих місць. Але це одночасно свідчить і про великий потенціал розвитку третього сектору в нашій державі. Останнім часом активно змінюється ставлення до третього сектору як до повноправного партнера з боку першого – держави, та другого – бізнесу (відеозвіт презентації).

Звичайно, видання не претендує на всеохоплення відомостей про третій сектор. Його завдання полягає в іншому – у максимально простій та доступній формі сформувати у молоді уявлення про те, що являє собою третій сектор і чому він важливий для суспільства. Адже саме у школярів закладаються підвалини самосвідомості та світогляду, які потім впливають на соціальну та громадську поведінку вже дорослої людини. З врахуванням вікової категорії читачів була приділена особлива увага і зовнішньому оформленню видання, щоб привернути цікавість у юної аудиторії.

Видання «Хто він, третій? Школярам про третій сектор», загальний наклад якого становить 1300 примірників, безкоштовно поширене серед загальноосвітніх навчальних закладів Запоріжжя. До самого видання також додається спеціальний інформаційний плакат, що має повідомити про надходження книги до бібліотеки, і спеціальна анкета для зворотного зв’язка – чи вдалося досягнути поставленої мети, що треба змінити, удосконалити, чи потрібні подібні видання взагалі.

Якщо говорити про оцінку книги, то перші відгуки читачів, якими стали учасники презентації та представники районних відділів освіти, через які видання розійдеться по всім школам та інтернатам міста, були позитивними і навіть без перебільшення – захопленими.

«Мої друзі і колеги з різних міст України, побачивши анонс презентації видання на нашому сайті, в один голос заявили, що подібного видання їм зустрічати не доводилось» – зізнався під час презентації наставник дитячої громадської організації «Республіка Мрія» Андрій Єлькін. До речі, сама «Республіка Мрія» також потрапила на сторінки видання разом із декількома організаціями нашого регіону – Благодійним фондом «Щаслива дитина», «Службою захисту тварин», Прес-центром «Акцент» тощо. А громадяни «Республіки Мрія» навіть прийшли привітати авторів видання спеціальним урочистим виступом (фотозвіт презентації).

Відомий освітянин запорізького регіону Людмила Володимирівна Крижко, яка представляла обласне управління освіти та обласний інститут вдосконалення вчителів, висловила жаль, що наклад видання розрахований тільки на місто, адже, за її словами, така книга потрібна кожній школі області.

Звичайно, найголовнішою оцінкою видання буде оцінка з боку самих юних читачів, адже вони – найбільш суворі та щирі судді.

Хоча враження перших читачів, які вже з’явилися і на сторінках сайтів, дозволяють сподіватися на позитивну оцінку:
«Детско-юношеская общественная организация "Республика Мечта", Запорожский учебно-воспитательный комплекс № 19 и Интернет издательство "Вестник Мечты" рады поздравить «УкрПростір» с очередной внушительной победой - реализацией проекта «Хто він, третій? Школярам про третій сектор»!

Значение издания этой книги трудно переоценить. Распространение знаний о роли общественных организаций в решении острых проблем современности сегодня актуально как никогда. И особенно ценно то, что адресован этот труд подрастающему поколению - молодым людям, которым уже скоро суждено стать полноправными хозяевами своего города, Родного края, всей планеты Земля. От того как новое поколение будет подготовлено к этой ответственной роли, и будет ли оно наделено навыками самоуправления и умениями использовать инновационные технологии социального обустройства, будет зависеть очень и очень многое.

Сердечно благодарим весь коллектив УкрПростира за этот труд! Желаем дальнейших творческих успехов и крупных побед!»

«Дорогие Наталья и Николай, книгу уже проштудировали. Это издание действительно имеет целый ряд достоинств. На фоне эстетических преимуществ прослеживается весьма полезное содержание, да ещё и подаваемое в столь доступной и оригинальной форме. Эта книга не может не заинтересовать наших юных читателей. Да и, как оказалось, для взрослых она не будет бесполезной. Вчера одна моя знакомая (учитель в школе), спрашивала: а что такое третий сектор?
Успехов желаю Укрпростиру, и пусть будет больше таких проектов!»

Зважаючи на те, що наклад видання є досить невеликим, для всіх бажаючих відкритий вільний доступ до електронної версії видання.

Будемо вдячні за будь-які відгуки та побажання щодо книги!

Онлайн-версію релізу можна переглянути за посиланням.